Οικονομία

Νέα αύξηση επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο προαναγγέλλει η Κριστίν Λαγκάρντ

Νέα αύξηση επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο προαναγγέλλει η Κριστίν Λαγκάρντ Φωτογραφία: Eurokinissi
«Αυτό που είναι εξαιρετικά σίγουρο είναι πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο.

Νέα αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, πέρα από αυτή που ούτως ή άλλως έχει προαναγγείλει για το Μάρτιο, αφήνει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ύψος της αύξησης δεν διευκρινίστηκε αν θα προσεγγίζει το 0,25% ή 0,5%.

Η επόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και θα είνα αύξηση 0,5%. Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε ισπανική τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως η ΕΚΤ ενδεχομένως χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στο τέλος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων του ερυώ θα διαμορφωθεί στο 4% έναντι 2,5% σήμερα.  Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται τουλάχιστον τρεις αυξήσεις, της τάξεως των 150 μονάδων βάσης (1,5%). Όταν ρωτήθηκε για το τελικό επιτόκιο του ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως «η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα» και συνέδεσε το κόστος δανεισμού με την πορεία του πληθωρισμού.