Οικονομία

Θαν.Καποτάς, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ: Έρχεται νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις

Θαν.Καποτάς, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ: Έρχεται νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις Θαν.Καποτάς, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ: Έρχεται νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις
Θαν.Καποτάς, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ: Έρχεται νέα μείωση κατά 10% στις επικουρικές συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κατά 10%, εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν στην αρχή της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Καποτάς, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «dikaiologitika.gr», ο κ. Καποτάς κάνει λόγο για «χαοτική κατάσταση» στα Ασφαλιστικά ταμεία, τόσο από οικονομικής, όσο και από λειτουργικής άποψης. Υπολογίζεται ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν καταγραφεί απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Μειώσεις όμως θα προκύψουν και στις κύριες συντάξεις, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της βασικής σύνταξης, που ξεκινάει το 2015. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τα εφάπαξ, αφού ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, θα μετατρέψει το συγκεκριμένο βοήθημα σε απλό... φιλοδώρημα με μειώσεις που, σε σχέση με τα εφάπαξ που δίνονταν το 2009, θα ανέλθουν στο 90%.

* Σχολιάστε μας την κατάσταση που επικρατεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Πόσο μεγάλα είναι τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί και τι εικόνα υπάρχει για την πορεία των εσόδων;

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταγράφουν τεράστιες απώλειες που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές έχουν προκληθεί από την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, από τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας, από τις μειώσεις μισθών, από τη μείωση των εισφορών στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και από την εισφοροδιαφυγή.

Εκτός από οικονομικής άποψης, χαοτική είναι η κατάσταση και από λειτουργικής άποψης. Τόσο η έλλειψη προσωπικού, όσο και οι ελλείψεις στο κτιριακό κομμάτι και στις υποδομές, κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουμε γυρίσει στη δεκαετία του '80, με πολλές ουρές, νεύρα, ακόμα και χειροδικίες.  

* Κινδυνεύουν με νέες περικοπές οι συντάξεις; Σε ποια ταμεία πιστεύετε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος;
Σε πρώτη φάση πρέπει να διαχωρίσουμε τις συντάξεις σε κύριες και σε επικουρικές. Σχετικά με τις κύριες, έχουμε το νόμο 3863/2010 που εισάγει από το 2015 τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και την αναλογική σύνταξη. Επομένως, όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2015 θα έχουν μειωμένες συντάξεις.

* Οι επικουρικές συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου; Το ΕΤΕΑ θεωρείτε ότι ετοιμάζεται για καινούργιο κύκλο περικοπών;
Στις επικουρικές συντάξεις έχουμε το νόμο 4052/12 που ήδη έχει φέρει σημαντική μείωση. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ο νόμος προβλέπει μηδενικό έλλειμμα και ετήσια αναπροσαρμογή με μαθηματικό τύπο, αλλά και επικαιροποίηση των οικονομικών του φορέα. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου έφερε μείωση 5,2%. Η επόμενη αναπροσαρμογή τοποθετείται χρονικά στην αρχή του 2015. Όλα δείχνουν νέα μείωση των επικουρικών της τάξεως του 10% περίπου.

* Στο σκέλος του εφάπαξ, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα ρευστότητας στο ΤΠΔΥ; Θα προκύψει νέα μείωση στα εφάπαξ με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου;
Στο εφάπαξ με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έχει ήδη μειωθεί από 38% έως 42% στο Δημόσιο. Εδώ όμως έχουμε και το νόμο 4093/2013 που εισάγει την εφαρμογή μαθηματικού τύπου, που ως αυτή τη στιγμή δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Αν γίνει η εφαρμογή του, το εφάπαξ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 6.000 – 7.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό σε μια τέτοια περίπτωση, οι απώλειες θα αγγίξουν το 90%, σε σχέση με τα εφάπαξ που δίνονταν το 2009.

* Υπάρχει τρόπος να σωθούν οι συντάξεις; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ρευστότητα των ταμείων, ώστε να βγουν από το αδιέξοδο;
Θα ξεκινήσουμε από το πιο επίκαιρο, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εδώ και τρία χρόνια λέμε ότι η ρύθμιση των οφειλών πρέπει να είναι στις 100 δόσεις, για να πάρουν μια ανάσα οι επιχειρήσεις, αλλά και τα Ταμεία. Για να κάνει λοιπόν το αυτονόητο η κυβέρνηση, έπρεπε πρώτα να ενεργοποιήσει ρύθμιση με 12 έως 48 δόσεις που απέτυχε παταγωδώς. Ακόμα και σήμερα, που τελικά πήραν απόφαση για ρύθμιση έως 100 δόσεις, δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την κατάσταση στην αγορά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιγραμματικά να αναφέρω μια σειρά από λύσεις για να βελτιωθεί η ρευστότητα των Ταμείων.
- Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και αναφέρομαι τόσο στις περιπτώσεις με οφειλές των 1.000 ευρώ, όσο και σε οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ. Επανειλημένα έχω προκαλέσει να μας δοθούν οι μεγαλοφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων, τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν λάβει.
- Η αναπλήρωση των απωλειών που προκλήθηκαν από το PSI.
- Νέοι πόροι στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, τυχερά παιχνίδια, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου κλπ.