Οικονομία

ΕΣΕΕ: Ζητάει μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ

ΕΣΕΕ: Ζητάει μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ
ΕΣΕΕ: Ζητάει μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ Του Βασίλη Αγγελόπουλου Να μειωθούν οριζόντια οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ, οι οποίες θα έχουν επίδραση στον υπολογισμό των συντάξεων, προτείνει η ΕΣΕΕ.

 Με επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επισημαίνει ότι η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές προκύπτει από την αδυναμία καταβολής τους, που αντιμετωπίζουν πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, λόγω της «δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά».

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η μείωση αυτή δεν πρέπει να επιφέρει «εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών» και προσθέσει ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει «αναδρομική ισχύ για όλους τους οφειλέτες και να ανατρέχει στην αρχή της οφειλής, για λόγους ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης».

Στην επιστολή, η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι μια τέτοια απόφαση «θα ενεργοποιήσει τους οφειλέτες  του ταμείου και θα βελτιώσει θεαματικά τις ετήσιες εισροές εσόδων προς τον ΟΑΕΕ». Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι από «δυσάρεστε συνέπειες και θα εξασφαλιστεί η αρχή της αλληλεγγύης των γενεών για τους συνταξιούχους».