Οικονομία

Το ΙΚΑ ως υπερταμείο θα φέρει μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ

Το ΙΚΑ ως υπερταμείο θα φέρει μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ Το ΙΚΑ ως υπερταμείο θα φέρει μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ
Το ΙΚΑ ως υπερταμείο θα φέρει μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ Ανησυχία για νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ προκαλεί το σχέδιο του υπουργού Εργασίας για μετατροπή του ΙΚΑ σε υπερ-ταμείο, με την ένταξη σχεδόν όλων των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και χορήγησης εφάπαξ

Υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων και εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ενοποίησης και ένταξης στο ΙΚΑ, κάνοντας ειδική αναφορά και στα αποθεματικά των ταμείων.

"Μας προέκυψε μια παρά φύση ενοποίηση ταμείων ανταποδοτικών, επικουρικής και πρόνοιας, με ταμείο της κύριας σύνταξης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο της τρόικας" αναφέρει ενδεικτικά ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου Νίκος Καλάκος στο MEGA

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι το Ταμείο Πρόνοιας έχει περί τα 630 εκατ. ευρώ αποθεματικό, για να τονίσει ότι "στόχος είναι η υφαρπαγή των συντάξεων, των χρημάτων".

Με δήλωσή του στο MEGA, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι αλλαγές γίνονται για να διασφαλιστεί το μέλλον επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. "Η όλη προσπάθεια γίνεται για να σωθούν και τα επικουρικά και τα εφάπαξ, δεν γίνεται για να δημιουργηθούν μειώσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απάντηση στο ερώτημα εάν θα γίνουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών και στα εφάπαξ από τον μαθηματικό τύπο που θα υπολογίσει την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "απαράδεκτη νέα θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης", με τον Αλέξη Μητρόπουλο να καταγγέλλει -μιλώντας στο ΑΠΕ- ότι "απώτερος στόχος της κυβέρνησης και των μνημονιακών είναι η κατάργηση σε βάθος των επικουρικών ταμείων, των ταμείων πρόνοιας και των ταμείων που δίνουν το εφάπαξ".

Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους για το ασφαλιστικό στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, κατηγορούν κυβέρνηση και τρόικα ότι προωθούν μόνιμο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων.

Την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: "Απ' αυτήν την οπτική γωνία υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα της ενοποίησης του συστήματος συντάξεων.Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η ενοποίηση προωθείται με αδιαφανείς διαδικασίες".