Οικονομία

Απεργία: Παραλύει σήμερα η χώρα -Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Λεωφορεία

Απεργία: Παραλύει σήμερα η χώρα -Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Λεωφορεία
Παραλύει σήμερα η χώρα, καθώς πολλά σωματεία συμμετέχουν στην 24ώρη απεργία, ενώ τα περισσότερα ΜΜΜ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Λεωφορεία) σηκώνουν χειρόφρενο.

Οι μετακινήσεις με ΜΜΜ στην Αθήνα σήμερα θα γίνονται μετ' εμποδίων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αδύνατες, καθώς καμία γραμμή του Μετρό δεν θα λειτουργήσει αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην απεργία, μετά από το αλαλούμ που επικράτησε χθες το βράδυ.

Τα λεωφορεία θα λειτουργούν τελικά κανονικά, τονίζεται ότι είχαν ανακοινώσει στάση εργασίας.

Το Τραμ θα λειτουργεί μέχρι και τις 13:30.

Για τα Τρόλεϊ, η υπόθεση εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν τρόλεϊ στην Αθήνα.

Επιπλέον ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν σήμερα Πέμπτη 21/09/2023, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00).

Η Hellenic Train θα εκδώσει ανακοίνωση για τα δρομολόγια που επηρεάζονται.

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ως εκ τούτου κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

Απεργία και στα νοσοκομεία

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων».

Τέλος, η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει με στάσεις εργασίας στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Επιπλέον, κανονικά θα κυκλοφορήσουν και τα λεωφορεία της νυχτερινής γραμμής Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Στην απεργία συνολικά συμμετέχουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, η ΠΕΝΕΝ, η ΕΕΕΚΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ καθώς κι άλλες οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων.