Οικονομία

ΙΚΑ: Βυθίζεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ

ΙΚΑ: Βυθίζεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ ΙΚΑ: Βυθίζεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ
ΙΚΑ: Βυθίζεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το ΙΚΑ βυθίζεται σε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ για το 2015 και υποχρεώνεται σε δανεισμό και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, η οποία με επίσημη ανακοίνωση καταγγέλλει ως αιτίες της κατρακύλας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας «την ασκούμενη περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας που παράλληλα με την υπερφορολόγηση, τις περικοπές στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, απειλεί πλέον ακόμη και τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος».

Το ταμειακό "άνοιγμα" του 1 δισ ευρώ που προϋπολογίζει το ΙΚΑ μαζί με το δανεισμό και ρευστοποίηση διαθεσίμων, θεωρείται από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος ότι είναι αποτέλεσμα «της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και της απόφασης να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση (στα 3,587 δισ. ευρώ από 3,992 δισ. ευρώ)». Όλα αυτά σε μια περίοδο που τα πραγματικά έσοδα από εισφορές και κοινωνικούς πόρους μειώνονται χωρίς να υποκαθίστανται και οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις παραμένουν στα συρτάρια και αυξάνονται εξ´ αιτίας του κλίματος αβεβαιότητας, καταλήγει η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.