Οικονομία

Μέσα στην εβδομάδα πληρώνονται το επίδομα 534 ευρώ στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Μέσα στην εβδομάδα πληρώνονται το επίδομα 534 ευρώ στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν τα 534 ευρώ οι εργαζόμενοι από τις αναστολές όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε «οι περισσότεροι θα τα πάρουν αυτή την εβδομάδα, διότι τα τελικά στοιχεία των ΑΦΜ των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια εστάλησαν την Παρασκευή. Ακόμα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις. Έχω δώσει εντολή να γίνει εκκαθάριση, ώστε να μην περιμένουν την τελική αποστολή των στοιχείων».

Για τις εισφορές και τα ένσημα των συνταξιούχων που εργάζονται δήλωσε «Δεν υπάρχει εργασία χωρίς εισφορές. Θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές ο εργαζόμενος συνταξιούχος, αλλά οι εισφορές αυτές με το νόμο που προβλέπουμε, θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Δε θα σταματάει η αύξηση της σύνταξής του επειδή πήρε σύνταξη. Όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται η σύνταξή του. Μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι παρά την παρακράτηση του 30%, πληρώνανε ένσημα, τα οποία πηγαίνανε υπέρ πατρίδος, δεν μετράγανε πουθενά. Με τον νέο νόμο τα ένσημα που πληρώνονται, θα προστίθενται στη σύνταξη. Δηλαδή κερδίζουν και από εκεί, δεν κερδίζουν μόνο από τις μέρες παρακράτησης».

Παράλληλα για τις συντάξεις χηρείας σημείωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση σε επόμενη φάση. «Με το Νόμο Κατρούγκαλου απαγορεύεται να παίρνει κάποιος δύο εθνικές συντάξεις. Τι θα πει αυτό; Ότι αν μία χήρα ή ένας χήρος πάρει τη σύνταξη του θανούντος συζύγου ή της συζύγου, κανονικά πρέπει να χάσει το κομμάτι της Εθνικής σύνταξης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παρέμβει ακόμα στις συντάξεις χηρείας, θα είναι η επόμενη φάση. Όλα τα σκεφτόμαστε αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κουβάρι που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας».

Για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε «Ο Υπουργός Εργασίας και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιβάλλουν κλαδικές συμβάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο νόμος είναι πανευρωπαϊκός, είναι Ευρωπαϊκή οδηγία και λέει, όταν σε έναν κλάδο τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι υπογράψουν κλαδική σύμβαση και αποδείξουν ότι εκπροσωπούν τα Σωματεία πάνω από το 50% των εργαζόμενων ως εκπρόσωποι, τότε ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει μέσα από μια διαδικασία αν θα την κάνει υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο ή όχι. Μέχρι σήμερα, και εγώ και οι προκάτοχοί μου, όσες φορές έχει υπογραφεί τέτοιου τύπου κλαδική σύμβαση, την έχουμε καταστήσει υποχρεωτική. Δηλαδή έχουμε πει ότι εφόσον το υπογράψουν μεταξύ τους να ισχύσει για όλους. Όμως, αυτή η διαδικασία δεν επιβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται από τους κοινωνικούς εταίρους».