Οικονομία

Λογιστές κατά Βρούτση για το σύστημα «Εργάνη»

Λογιστές κατά Βρούτση για το σύστημα «Εργάνη» Λογιστές κατά Βρούτση για το σύστημα «Εργάνη»
Λογιστές κατά Βρούτση για το σύστημα «Εργάνη» Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σκληρή επίθεση σε βάρος του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εξαπέλυσαν οι λογιστές των Χανίων, με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και με την οποία θα πρέπει κάθε εργοδότης να ενημερώνει το σύστημα «Εργάνη» για τις όποιες αλλαγές πρόκειται να κάνει, στο ωράριο εργασίας του προσωπικού τους.

Ο Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων κάνει λόγο για «καλωδιωμένους λογιστές» που θα πρέπει στο εξής να υπάρχουν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την νέα απαίτηση του Υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της επιβολής προστίμου, έως 5.000 ευρώ ανά περίπτωση.  Οι λογιστές, απευθυνόμενοι σε πρώτο πρόσωπο προς τον κ. Βρούτση, διερωτώνται «τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο λογιστής είναι εκτός γραφείου είτε για εργασία, είτε για ξεκούραση είτε επειδή είναι Κυριακή;

Τι γίνεται στις  Βιομηχανίες όπου προκύπτουν  αλλαγές σε απογευματινές ή βραδινές βάρδιες, στα Εμπορικά Καταστήματα όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές σε απογευματινές βάρδιες ή το Σάββατο στα καταστήματα εστίασης όπου προκύπτουν έκτακτες αλλαγές (π.χ. σερβιτόροι κ.λπ.), στις εταιρείες που έχουν εργαζόμενους με έμφαση στη νυχτερινή απασχόληση (π.χ. εταιρείες φύλαξης, νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης κ.λπ.)»

Με τον τρόπο αυτό, οι λογιστές θέλουν να τονίσουν ότι η διαδικασία αυτή είναι στην πράξη ανεφάρμοστη εκτός εάν, εφαρμοστεί το μοντέλο του καλωδιωμένου λογιστή. «Φαντασθήκατε τον λογιστή ότι πρέπει να έχει ασύρματο και να είναι επί 24ώρου βάσεως "καλωδιωμένος" με πρίζες, σούκο, πολύμπριζα, λαμπατέρ έτσι ώστε ακόμα και όταν κοιμάται να μπορεί να εργαστεί άμεσα. Θα πρέπει να είναι "καλωδιωμένος"  και όταν είναι εκτός γραφείου έτσι ώστε όταν εκτελεί κάποια εργασία σε μια Δημόσια Υπηρεσία  να μην τα παρατάει και να τρέχει πίσω στο γραφείο, αλλά εκεί, επιτόπου, να εκτελεί την εργασία που ζητάτε !!!. Απαγορεύεται να απομακρυνθεί πάνω από 10 χιλιόμετρα από τον υπολογιστή του».

Οι λογιστές θεωρούν ότι ο κ. Βρούτσης υιοθέτησε προτάσεις των συμβούλων του, όταν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αλλαγής των ωραρίων «με ένα απλό τηλέφωνο του ενός λεπτού  (τύπου phone banking)». Με τον τρόπο αυτό οι λογιστές θεωρούν ότι «ο εργοδότης πληκτρολογώντας στο τηλέφωνο τον αριθμό ασφάλισης του εργοδότη θα αποθηκευτεί αυτόματα φωνητικά η τροποποίηση ωραρίου και έτσι κανείς δεν θα μπορεί να αποφύγει την διαπίστωση της παράβασης από έναν έλεγχο. Και αν θέλετε πέρα από τον αποκλεισμό της δυνατότητας παραπλάνησης του ελέγχου να έχετε και την καταγραφή των δεδομένων των τροποποιήσεων των ωραρίων, τότε χωρίς κανένα άγχος αυτές μπορούν να καταγραφούν σε εύλογο χρόνο από τον λογιστή (π.χ. με την ΑΠΔ) και έχετε έτσι και ηλεκτρονική καταγραφή για τυχόν στατιστικά στοιχεία».