Οικονομία

Αγρότες από μπλόκα Λάρισας και Καρδίτσας στο Dnews: Ανεπαρκή τα μέτρα Μητσοτάκη, η απάντησή μας αύριο στη Θεσσαλονίκη

EUROKINISSI EUROKINISSI
Συνεδριάζουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Τι λένε για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας και ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, είναι οι αγρότες, αφού όπως υποστηρίζουν, οι εξαγγελλίες του πρωθυπουργού, σήμερα από το βήμα της Βουλής, δεν τους καλύπτουν. Με δηλώσεις τους στο Dnews, οι αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, προαναγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και δυναμική παρουσία στο αυριανό συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δηλώνει στο Dnews, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν επαρκούν.

«Εμείς αύριο έχουμε τη συγκέντρωση στην Agrotica. Θα απαντήσουμε και εκεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ως πρώτη εντύπωση, θα πρέπει να πούμε, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι κάτω από την πίεση των μπλόκων και των κινητοποιήσεών μας. Όσα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών.

Εμείς ζητάμε θεσμοθέτηση για το αγροτικό πετρέλαιο. Τα 82 εκατομμύρια επιστροφή, δεν φτάνουν. Ούτε η έκπτωση του 10% στο ρεύμα είναι λύση. Η κιλοβατώρα ήταν 7 λεπτά του ευρώ και πήγε 17 λεπτά. Δεν είναι λύσεις αυτές, εμείς ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Και πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την οικονομική δυνατότητα να μας καλύψει. Απλά πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση. Θα απαντήσουμε συνολικά και από το βήμα της συγκέντρωσης που θα κάνουμε αύριο στη Θεσσαλονίκη. Αλλά αυτές είναι οι πρώτες μας σκέψεις στις συζητήσεις που κάνουμε τώρα», αναφέρει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, αναφέρει στο Dnews, ότι οι αγρότες, θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτά για τα οποία κάνουν τις κινητοποιήσεις και ότι δεν θα κάνουν πίσω.

«Με τον αγώνα και τα μπλόκα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προαναγγέλλει σιγά σιγά κάποιες παροχές, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας. Τα 82 εκατομμύρια δεν μας καλύπτουν. Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Και η έκπτωση με το ρεύμα, δεν μας καλύπτει.Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα δώσουμε και την απάντησή μας στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αύριο», καταλήγει.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, είχε ανακοινώσει τα εξής μέτρα για τους αγρότες:
- Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
- Πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες υψηλών καταναλώσεων
- Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ.
- Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για αγρότες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα υπολογίζονται σε 232 εκατομμύρια ευρώ (150+82 εκ.). Το συνολικό κόστος των μέτρων για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής (επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 η οποία θα ανέλθει σε 82 εκ. ευρώ, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ,, νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος).