Οικονομία

Διχασμένοι οι αγρότες μετά τη συνέλευση στον Πλατύκαμπο... «ες αύριον τα σπουδαία» - Όλα τα μπλόκα

Διχασμένοι οι αγρότες μετά τη συνέλευση στον Πλατύκαμπο... «ες αύριον τα σπουδαία» - Όλα τα μπλόκα Φωτογραφία: Intime
Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις των αγροτών από περιοχή σε περιοχή. Ορισμένοι προτείνουν αποκλιμάκωση των μπλόκων, οι περισσότεροι όμως εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και προτείνουν ακόμα και κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Αποχώρησαν χωρίς «λευκό καπνό» οι αγρότες από την συνέλευση στον Πλατύκαμπο. Αύριο στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα. 

Προηγήθηκε η αποχώρηση από το μπλόκο Πλατυκάμπου των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών. Πρόκειται για τους αγρότες της «Επιτροπής των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους εξηγούν τους λόγους της απόφασής τους. Ζητούν, δε, από τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου. Ενώ, επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ.

Τα μπλόκα ανά την Ελλάδα

Ειδικότερα, οι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Αταλάντης και στο ύψος της Λάρισας καθώς και τον Ε-65 στην Καρδίτσα. Κλειστή έμεινε από τις 16:00 η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να βάζουν φωτιά σε λάστιχα. Ενώ, όπως γίνεται γνωστό, οι αγρότες συνεδριάζουν σε διάφορα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

{https://youtu.be/Q4NI_qrzQ1o?si=Sh0t5CgAfo-6FH-S}

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ενώ και οι αγρότες της Παιονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων προχώρησαν αργά το βράδυ αγρότες της Παιονίας. Φορτηγά και Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρά, καθώς δεν μπορούσαν να διέλθουν από το συνοριακό πέρασμα, οπότε και οι αγρότες αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους. Οι αγρότες της Παιονίας θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Νίκαια.

Οι αγρότες των Σερρών αποφάσισαν σήμερα να παραμείνουν στο μπλόκο του Στρυμονικού και να προχωρήσουν αύριο στις 13:00 στο κλείσιμο της Εγνατίας Οδού για μισή ώρα.

Κλειστά για τη διέλευση φορτηγών παρέμειναν σήμερα από τις 13.00 έως τις 15.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00 και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο Τελωνείο των Κήπων Έβρου, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων ενώ απρόσκοπτα γίνεται η κίνηση των ΙΧΕ αυτοκινήτων.

«Δεν ικανοποιηθήκαμε από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Συνεχίζουμε τα μπλόκα και περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα παρθούν αύριο στη σύσκεψη της Νίκαιας» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, προαναγγέλλοντας ότι και αύριο δεν θα επιτραπεί η διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων σε χρόνο όμως που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί ηαξιωματική αντιπολίτευση. Από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των αγροτών προτείνοντας 7 μέτρα στήριξης.

Οι τελικές αποφάσεις για το πως θα πορευτούν στο εξής οι αγρότες θα ληφθούν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02uGKfyqkC5eDdLvSX6KcVmQCyMkJYAX1VPmdGfUb6UZm81Tu7Cv1oSsqjeTgbmjsml&id=100089457439791}