Οικονομία

Εργασιακή γαλέρα στην εστίαση: «Ζητούν πίσω τα δώρα, 6ήμερα εργασία με 10ωρα» - Δεν κάνουν «εκπτώσεις» οι νέοι

Εργασιακή γαλέρα στην εστίαση: «Ζητούν πίσω τα δώρα, 6ήμερα εργασία με 10ωρα» - Δεν κάνουν «εκπτώσεις» οι νέοι
Απογοητευμένοι χωρίς όμως να έχουν καμία πρόθεση να δεχτούν λιγότερα από αυτά που δικαιούνται είναι πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης.

Μπορεί οι θέσεις εργασίες σε όλα τα πόστα να είναι αρκετές ωστόσο αυτά που παρέχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι τουλάχιστον τραγελαφικά.

Χαμηλοί μισθοί για εξαήμερη ήμερα και πάνω από οκτώ ώρες εργασία, μισά ένσημα χωρίς δώρα και επιδόματα ενώ κάποιοι με περίσσιο θράσος δηλώνουν εξαρχής στους εργαζόμενους ότι το δώρο θα πρέπει να επιστρέφεται είτε εξολοκλήρου είτε ένα ποσοστό.

«Στην τελευταία συνέντευξη που έκανα ο εργοδότης μου είπε ότι θα πρέπει να του επιστρέφω το 30% του δώρου», δηλώνει στο Dnews η Αγγελική και συνεχίζει: «Έχω κάνει πάνω από 15 συνεντεύξεις για τη θέση του μάγειρα στην κουζίνα. Ο τελευταίος μου είπε αυτό για το δώρο, να του δίνω το 30% όπως όλοι οι εργαζόμενοι για να έχει και αυτός μία ασφάλεια. Δεν το πίστευα αυτό που άκουγα. Το έλεγε με μία ευκολία σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Το θράσος τους δεν έχει όρια».

Ο Νίκος τα τελευταία 15 χρόνια είναι σερβιτόρος. Έχει δουλέψει σε πολλά και καλά εστιατόρια. Πλέον όπως αναφέρει με την εμπειρία και «τον κόπο που έχει ρίξει» όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από αυτό που δικαιούται και αξίζει.

«Πριν ένα μήνα παραιτήθηκα γιατί μας μείωσαν το μισθό. Έχω κάνει κάποιες συζητήσεις αλλά όλοι ζητούν να κάνεις τα πάντα αλλά δεν προσφέρουν τίποτα. Προφανώς και είμαι απογοητευμένος όπως και τα νέα παιδιά που τα κατηγορούν, ενώ τα εκμεταλλεύονται. Είμαι τόσα χρόνια σε αυτό το χώρο. Ένας ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου μου έκανε πρόταση για δουλειά για εξαήμερο με μισά ένσημα και φυσικά 800 ευρώ μισθό, γιατί όπως είπε τα tips είναι πολλά. Δεν υπάρχει καμία λογική το φιλοδώρημα είναι κάτι έξτρα που το κερδίζουμε οι εργαζόμενοι, δεν καταλαβαίνω γιατί το συγχέουν με το μισθό. Επίσης πως είναι δυνατόν με τέτοια άνεση να μου λες μισά ένσημα. Όχι, όλοι πρέπει να έχουμε τα ένσημα, τα δώρα, τα επιδόματα, όπως εμείς είμαστε σωστοί απέναντι στους εργοδότες, αντίστοιχα πρέπει να είναι και εκείνοι απέναντι μας», σημειώνει στο Dnews.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Ανδρομαχη διεκδικεί και θέλει να παίρνει αυτά που πρέπει.

«Το γεγονός ότι είμαι 22 ετών και εργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα ανταμειφτώ για αυτό που κάνω. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πατάνε πάνω στην ηλικία μου και μου προφέρουν ψίχουλα. Προφανώς δεν έχω την εμπειρία ενός ατόμου που δουλεύει 15 χρόνια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα με εκμεταλλευτείς, δουλεύω, θα με πληρώσεις και θα μου κολλήσεις όλα τα ένσημα. Μετά αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκουν άτομα και γιατί δεν πάμε να δουλέψουμε. Γιατί να πάμε; Δεν ψάχνουν εργαζόμενους αλλά θύματα», καταλήγει στο Dnews.