Οικονομία

Παρέμβαση ΓΣΕΕ για άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας για τηλεργασία

Παρέμβαση ΓΣΕΕ για άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας για τηλεργασία Φωτογραφία: Pexels by Cliff Booth
Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει στην ουσία έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, μετά από 4 χρόνια «αναρχίας» στην τηλεργασία

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε και στην Υπουργό Εργασία, η ΓΣΕΕ ζητά την υπερψήφιση ευρωπαϊκής οδηγίας για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η συγκεκριμένη οδηγία, διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, γεγονός που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ διαφορετικών θέσεων που περιμένουν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και τα εκατομμύρια των εργαζομένων τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σέβεται δε πλήρως όλα τα εθνικά συστήματα και φέρνει ένα ελάχιστο όριο προτύπων στην οικονομία πλατφόρμας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΓΣΕΕ, πρόκειται για «Μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τα άτομα που εκτελούν εργασία σε πλατφόρμες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κατάλληλο καθεστώς απασχόλησης ήταν το κύριο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζεται αναλογικά στη συμφωνία, δίνοντας σε μια εθνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το τεκμήριο της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής.

Αυτό το ορόσημο θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς η εσφαλμένη ταξινόμηση έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και του υψηλού κόστους σε περίπτωση έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων».