Οικονομία

Πειστικές απαντήσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας καλείται να δώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Πειστικές απαντήσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας καλείται να δώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης Φωτογραφία: intime
Προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να γίνει σήμερα ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να κλείσει το αγροτικό μέτωπο που δοκίμασε την κυβέρνηση.

Πειστικές απαντήσεις για τα ζητήματα των αποζημιώσεων, της αναπλήρωσης εισοδημάτων από τα μη καλλιεργήσιμα εδάφη, των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και εν γένει όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, καλείται να δώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας που θα περάσουν στις 12.30 το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να γίνει σήμερα ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να κλείσει το αγροτικό μέτωπο που δοκίμασε την κυβέρνηση καθόλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, και ανάγκασε την κυβέρνηση να «ξύσει το πάτο του βαρελιού» για να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων τους, αλλά και να αναλάβει δεσμεύσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ και της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων.

Παρά την αποχώρηση από τα μπλόκα, μεγάλο μέρος των αγροτών παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα εν αναμονή όχι μόνο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο πρωτογενής τομέας στην Θεσσαλία, αλλά και των εν εξελίξει συζητήσεων σε επίπεδο ΕΕ για αναθεώρηση της ΚΑΠ όπου η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει 19 προτάσεις κυρίως για τεχνικές αλλαγές

Επόμενος σημαντικός σταθμός σε αυτές τις συζητήσεις αναμένεται να αποτελέσει το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της 26ης Μαρτίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των αγροτών της ΕΕ, με στόχο την απλούστευση της ΚΑΠ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου.

Έως τα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα υποβάλει και περαιτέρω προτάσεις για μεσοπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, καθώς και ενέργειες για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται σήμερα και το ολοκληρωμένο masterplan για την ανασυγκρότηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση η εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία HVA.

Πριν τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν, άλλωστε, στις 11, οι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί, πέραν την επόμενης ημέρας της αγροτικής παραγωγής και η συνολική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το υπό συζήτηση σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες προτείνεται από τους Ολλανδούς να οργανωθούν οι υποδομές, η αντιπλημμυρική προστασία πόλεων και κοινοτήτων, το αρδευτικό, καθώς και συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις η ανάταξη της περιοχής θα στοιχίσει περί τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 500 με 600 εκατομμύρια θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 600 εκατομμύρια από ανακατανομή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,2 δισεκατομμύρια από το προηγούμενο και από το τωρινό ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, εντός της εβδομάδας το συγκεκριμένο σχέδιο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε μετά και τις παρατηρήσεις που θα γίνουν και από τους ίδιους τους φορείς της Θεσσαλίας, να λάβει την τελική μορφή του και να ξεκινήσει, «εντός των προσεχών μηνών», όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων .

Ιδιαίτερη σημασία, με βάση και τις προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας, δίνει η κυβέρνηση και στην πτυχή που αφορά σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που να υπερβαίνει τα όρια των επί μέρους υπηρεσιών και του ενός ή και περισσότερων δήμων. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστεί μέσα στον Μάρτιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει μέσα και από τις σημερινές συναντήσεις το μήνυμα ότι το συνολικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην Θεσσαλία «πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας».