Οικονομία

Χρυσή βίζα: Νέοι περιορισμοί με μεταχρονολογημένη εφαρμογή

Eurokinissi Eurokinissi
Αναφορικά με το πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για τη golden visa, είναι πιθανό να δοθεί περίοδος χάριτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Τρεις περιορισμούς στις αγορές ακινήτων για την απόκτηση «χρυσής βίζας» προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο στην κτηματαγορά. Να σημειωθεί πως σήμερα οι συναλλαγές που γίνονται με «χρυσή βίζα» στα ακίνητα ανέρχονται στο 7% του συνόλου.

Πλέον με τις επικείμενες αλλαγές, στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της επένδυσης θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει όριο 500.000 ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί σε 400.000 ευρώ, αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα συγκέντρωσης όλης της ζήτησης σε λίγα σημεία ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απότομες αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών. Η μοναδική περίπτωση όπου θα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ θα αφορά τα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια.

Πλέον οι αγορές θα μπορούν να γίνονται μόνο για ακίνητα επιφανείας 120 τ.μ. και άνω. Επίσης θα απαγορευτεί στους επενδυτές η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα νέα μέτρα για τη «χρυσή βίζα» δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί και περίοδος χάριτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι να ισχύσουν οι νέες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, μέχρι αυτή την ημερομηνία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να προχωρούν σε προσύμφωνα και ιδιωτικά συμφωνητικά αγοράς ακινήτων, μέσω των οποίων θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα εξασφάλισης άδειας παραμονής. Στη συνέχεια θα έχουν χρονικό περιθώριο έως την άνοιξη του 2025 προκειμένου να ολοκληρώσουν την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να προχωρήσουν και στην υποβολή των αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις στην αγορά κατοικίας. Τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν οι περιοχές όπου ακόμη ισχύει το καθεστώς των 250.000 ευρώ, κυρίως εντός Αττικής, κάτι που ήδη έχει παρατηρηθεί από το 2023.