Οικονομία

Υποχρεωτική η δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ

Υποχρεωτική η δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ Υποχρεωτική η δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ
Υποχρεωτική η δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015, πρέπει υποχρεωτικά οι υπάλληλοι του ΙΚΑ να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μεταβολής η μη της περιουσιακής τους κατάστασης. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της διεύθυνσης του κάθε υποκαταστήματος του Ιδρύματος, αναλαμβάνει την ευθύνη να αποστείλει τη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, στη διεύθυνση διοικητικού προσωπικού, για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.  

Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ,  τυχόν μη υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Επίσης, σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την ουσιώδη μεταβολή ή μη της περιουσιακής τους κατάστασης κάθε δύο χρόνια.

Η αρχή γίνεται με τον διορισμό των υπαλλήλων του ΙΚΑ, καθώς τότε πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, την περιουσιακή κατάσταση των ιδίων, των συζύγων και των παιδιών τους, εφόσον συγκατοικούν με αυτούς, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή της, την οποία οφείλουν να αιτιολογούν. Οποιαδήποτε αγορά από τον υπάλληλο ή από τα προαναφερθέντα πρόσωπα, κινητών ή ακινήτων σημαντικής αξίας, αιτιολογείται υποχρεωτικά με την υποβαλλόμενη δήλωση. Αν για την αγορά αυτή ο υπάλληλος επικαλείται οικονομική ενίσχυση προσώπων άλλων από τα προαναφερθέντα, οφείλει να δηλώσει και την περιουσιακή κατάσταση αυτών.

Ειδικά, όσοι είναι πρόεδροι και μέλη επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων διαγωνισμών για τις προμήθειες, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πρέπει να υποβάλλουν το συγκεκριμένο έντυπο για την περιουσιακή τους κατάσταση, στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ή στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

NETWORK