Οικονομία

Γιατί ο Μάιος είναι σημαντικός μήνας για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

Γιατί ο Μάιος είναι σημαντικός μήνας για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια
Σε επενδυτικά προϊόντα με χαρακτηριστικά σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν όλο και περισσότεροι Έλληνες καταθέτες τα χρήματά τους, επιτυγχάνοντας καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα ισχνά τραπεζικά επιτόκια.

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός ομολόγου, προσφέροντας ταυτόχρονα διασπορά, άμεση ρευστότητα και μηδενική φορολόγηση τόσο στην υπεραξία όσο και στη διανομή μερίσματος. Λειτουργούν ως συστατικό χαρτοφυλακίου οποιουδήποτε επενδυτή, ανεξαρτήτως από το προφίλ ρίσκου του και χρησιμοποιούνται ως βασική θέση χαρτοφυλακίου ενός συντηρητικού επενδυτή.

Στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα κρατικά ομόλογα λειτουργούν ως αντιστάθμισμα, καθώς η άνοδος των τιμών τους τροφοδοτείται από τη σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού και την κορύφωση των επιτοκίων. Από την άλλη, τα εταιρικά ομόλογα διατηρούν θετικές προοπτικές, καθώς τα στοιχεία για την εταιρική κερδοφορία δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση και οι ισολογισμοί των εταιρειών παραμένουν ισχυροί.

Οι στρατηγικές αγοράς και διακράτησης ομολόγων έως τη λήξη τους αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή για συμπληρωματική έκθεση σε ένα χαρτοφυλάκιο ευρείας διασποράς, μιας και προσφέρουν τη διασπορά και ανθεκτικότητα με τη δυνατότητα να «κλειδωθούν» ελκυστικές μεσοπρόθεσμες αποδόσεις σε σχέση με άλλες μορφές επένδυσης σταθερού εισοδήματος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μήνας που διανύουμε είναι ιδανικός για την προσφορά τέτοιων προϊόντων , καθώς τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ανακοινώσεις για το πότε θα αποκλιμακώσει το βασικό της επιτόκιο.

Μέχρι να ξεκινήσει η καθοδική πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα θα μπορούν να επενδύουν σε ομολογιακούς τίτλους με αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις, οι οποίες θα είναι κλειδωμένες για τα επόμενα χρόνια.