Οικονομία

Κινητοποιήσεις φοροτεχνικών την επόμενη εβδομάδα - Τι διεκδικούν

Κινητοποιήσεις φοροτεχνικών την επόμενη εβδομάδα - Τι διεκδικούν
Αναλυτικά τα αιτήματα των φοροτεχνικών. «Ραντεβού» την Παρασκευή, 14 Ιουνίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) την Παρασκευή, 14 Ιουνίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η διαμαρτυρία επικεντρώνεται σε μια σειρά αιτημάτων που αφορούν την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοροτεχνικών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Η ΕΦΕΕΑ διεκδικεί τα εξής:

1. Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων: Ζητείται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να μην είναι πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

2. Περιορισμός στις απαιτήσεις myDATA: Προτείνεται η αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων, απορρίπτοντας την επιβολή προστίμων.

3. Αξιοπιστία των βιβλίων και στοιχείων: Διεκδικούν να είναι τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

4.Κατάργηση του κλειδώματος δηλώσεων: Ζητείται η ανάκληση της απόφασης 1020/24, η οποία αφορά το «κλείδωμα» των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ.

5. Νομοθέτηση της ασθένειας: Προτείνεται πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας βάσει ιατρικών βεβαιώσεων και πρωτοκόλλων, με επιδόματα ασθένειας και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές κατά τη διάρκεια ασθένειας ή λοχείας.

6.Απενεργοποίηση του Νόμου 4557/2018: Διεκδικείται η άμεση απενεργοποίηση και κατάργηση του νόμου αυτού, καθώς και η ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές.

Η ΕΦΕΕΑ υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα του κλάδου αυξάνονται συνεχώς, υποστηρίζοντας πως οι μικρές λογιστικές επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση από την κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες, που επιδιώκουν τη συγκέντρωση της εργασίας τους σε λίγους. Η επιβολή ασφυκτικών προθεσμιών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μαζί με άλλες απαιτήσεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το myDATA, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για τους επαγγελματίες του κλάδου.