Οικονομία

Στα 2,279 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Στα 2,279 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Φωτογραφία: Ibrahim Boran on Unsplash
Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 0,083 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας τα 2,279 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων παρέμειναν σχεδόν σταθερές, αγγίζοντας τα 0,065 δισ. ευρώ, με το ποσοστό τους επί του συνολικού ενεργητικού να ανέρχεται στο 2,8%.

Η αξία των επενδύσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε κατά 0,005 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 1,061 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος οφείλεται στις καθαρές αγορές τίτλων εσωτερικού, οι οποίες αντιστάθμισαν τις καθαρές πωλήσεις τίτλων εξωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 46,5% από 48,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τοποθετήσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκαν στα 0,728 δισ. ευρώ από 0,681 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού να ανέρχεται στο 32,0%, έναντι 31,0% προηγουμένως. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο των αποτιμήσεων των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα.

Τέλος, η αξία των τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας ανήλθε στα 0,379 δισ. ευρώ, από 0,334 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των μετοχών του εξωτερικού, με το ποσοστό των μετοχών επί του συνολικού ενεργητικού να αυξάνεται στο 16,6% από 15,2%.

Στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, λειτουργούν 27 Ταμεία Επαγγελματικής Προαιρετικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου ν. 5078/2023, ο οποίος ρυθμίζει τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τα Ταμεία αυτά δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως ο δημόσιος τομέας, η ναυτιλία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ο τραπεζικός τομέας, ο χρηματιστηριακός τομέας, καθώς και σε ειδικότερους κλάδους, όπως οι οικονομολόγοι, οι γεωτεχνικοί, οι αστυνομικοί/πυροσβέστες/λιμενικοί, και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Επιπλέον, βρίσκονται υπό ίδρυση νέα Ταμεία, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυναμική του θεσμού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Ο σκοπός των Ταμείων Επαγγελματικής Προαιρετικής Ασφάλισης είναι η παροχή επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας στους ασφαλισμένους και δικαιούχους, πέραν από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, καλύπτοντας κινδύνους όπως το γήρας, ο θάνατος, η αναπηρία, το ατύχημα, η ασθένεια, και η διακοπή της εργασίας. Οι παροχές μπορούν να περιλαμβάνουν περιοδικές καταβολές (συντάξεις) ή εφάπαξ ποσά.