Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία για προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Τελευταία ευκαιρία για προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών Φωτογραφία: pexels
Την τελευταία τετραετία έχουν κατατεθεί στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις, με συνολικό καταλογισθένποσό που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 5.500 φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Ν. 4714/2020.

Η δυνατότητα προσφυγής του φορολογούμενου στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών παρέχεται μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας και σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν στην επιτροπή μετά την άσκηση προσφυγής, εφέσεως ή αιτήσεως αναιρέσεως. Ωστόσο, η προσφυγή αυτή πρέπει να γίνει πριν τη συζήτηση της υπόθεσης από το αρμόδιο δικαστήριο, εντός των χρονικών πλαισίων που καθορίζονται από τον νομοθέτη.

Την τελευταία τετραετία έχουν κατατεθεί στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις, με συνολικό καταλογισθένποσό που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αντιστοιχούν σε 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσοι αποδέχθηκαν την πρόταση είχαν κατά μέσο όρο έκπτωση 35% επί του καταλογισθέντοςποσού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά επίλυσης να εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης στην επιτροπή λήγει στις 30 Ιουνίου 2024. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και δεχθούν την πρόταση της επιτροπής θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν το 30% της οφειλής μέσα σε πέντε ημέρες από την υπογραφή του συμβιβασμού. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοποwww.eefdd.gr και λαμβάνει ηλεκτρονικό αριθμό φακέλου. Η επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία. Εάν η αίτηση κριθεί απαράδεκτη, κοινοποιείται πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Αν κριθεί παραδεκτή, οι ισχυρισμοί εξετάζονται βάσει νομολογίας και πάγιας πρακτικής της φορολογικής διοίκησης, με δυνατότητα μερικής ή ολικής αποδοχής.

Με την επίλυση της διαφοράς και την καταβολή τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού, το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε έως 24 δόσεις, με έκπτωση σε πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Η έκπτωση ανέρχεται σε 75% αν καταβληθεί σε μία δόση, 65% για δύο έως τέσσερις δόσεις, 55% για πέντε έως οκτώ δόσεις, 50% για εννέα έως δώδεκα δόσεις, 45% για δεκατρείς έως δεκαέξι δόσεις, 40% για δεκαεπτά έως είκοσι δόσεις και 35% για είκοσι μία έως είκοσι τέσσερις δόσεις.

Αν δεν καταβληθεί το 30% του κύριου φόρου εντός πέντε εργάσιμων ημερών ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες δόσεις, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται άκυρος και τα καταβληθέντα ποσά λογίζονται έναντι της αρχικής οφειλής.