Οικονομία

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ Φωτογραφία: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ Εδώ και ένα χρόνο όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε πλέον τη δυνατότητα περίθαλψης σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης με τους ίδιους όρους και με την ίδια επιβάρυνση που έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοί της. Έτσι και οι Ελληνες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να μεταβούν ή εαν βρίσκονται στο εξωτερικό να λάβουν την Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απαιτείται με κάλυψη απο τον ΕΟΠΥΥ

Ωστόσο, είναι μια πληροφορία που οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες αγνοούν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσής τους, στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία έχετε το δικαίωμα να λάβετε ιατρική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της EE και να ζητήσετε από τη χώρα σας να καλύψει μέρος ή το σύνολο του κόστους.
Έχετε επίσης το δικαίωμα να ενημερώνεστε για τις επιλογές θεραπείας που σας προσφέρονται, για τον τρόπο με τον οποίο οι άλλες χώρες της EE εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης και για το αν ένας συγκεκριμένος πάροχος υπηρεσιών έχει νομίμως το δικαίωμα να προσφέρει τις υπηρεσίες του

Πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για τον προγραμματισμό της νοσηλείας σας, αλλά και για την περίπτωση απρόβλεπτης ασθένειας κατά την διάρκεια ταξιδιού σας, τους τρόπους διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας ως ασθενών εφ’ όσον παραβιαστούν κλπ αναφέρονται στις παρακάτω παραγράφους

Ελέγξτε το πρόγραμμα της θεραπείας σας με τον γιατρό σας:
*    Πριν αναλάβετε οποιαδήποτε δέσμευση, συνιστάται ιδιαίτερα να συζητήσετε με τον γιατρό σας τη θεραπεία στην οποία προτίθεστε να υποβληθείτε.
Προγραμματίστε το ταξίδι σας επιμελώς:
*    Διερευνήστε τις θεραπευτικές σας επιλογές.
*    Βεβαιωθείτε ότι έχετε αντίγραφο του ιατρικού σας φακέλου, ότι διαθέτετε πληροφορίες για τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε και ότι έχετε τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων.
*    Ελέγξτε αν χρειάζεστε παραπεμπτικό από γενικό ιατρό για πρόσβαση σε ειδική θεραπευτική αγωγή (ή για κάλυψη των σχετικών δαπανών).
*    Ελέγξτε τα στοιχεία του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.
Ελέγξτε τα οικονομικά ζητήματα με το εθνικό σημείο επαφής ή τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας σας:
*    Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόσο θα κοστίσει η θεραπεία σας και ελέγξτε αν οι αρχές της χώρας σας θα αναλάβουν το εν λόγω κόστος απευθείας οι ίδιες ή αν θα σας επιστρέψουν μέρος ή το σύνολο των σχετικών δαπανών.
*    Ελέγξτε αν χρειάζεται να πάρετε κάποια προέγκριση (άδεια) πριν υποβληθείτε στη θεραπεία.
*    Μην ξεχνάτε ότι ορισμένα στοιχεία του κόστους (έξοδα μετακίνησης, διαμονής, επαναπατρισμού κ.λπ.) μπορεί να μπν καλύπτoνται

Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε στη συνέχεια την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεστε:
✓    Φροντίστε να λάβετε αντίγραφο του φακέλου σας από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
✓    Αν λάβετε ιατρική συνταγή, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για διασυνοριακή χρήση (το δίκαιο της EE καθορίζει ένα ελάχιστο περιεχόμενο για τις ιατρικές συνταγές, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζονται σε κάθε χώρα).
✓    Μεριμνήστε εκ των προτέρων για την κατάλληλη ιατρική σας παρακολούθηση από το σύστημα της χώρας σας, αν αυτό είναι απαραίτητο).
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό καθώς επίσης και για καταστάσεις επείγουσας ή μη προγραμματισμένης υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν στον ιστότοπο www.europa.eu/youreurope.

Το δικαίωμα σας για κάλυψη του κόστους θεραπεία;

•    Αν δικαιούστε να υποβληθείτε σε μια συγκεκριμένη θεραπεία στη χώρα σας, τότε έχετε και το δικαίωμα να ζητήσετε να σας επιστραφούν τα σχετικά έξοδα, αν υποβληθείτε στη θεραπεία αυτή σε κάποια άλλη χώρα.
•    Τα εν λόγω έξοδα θα σας επιστραφούν μέχρι το ύψος του κόστους που θα είχε η εν λόγω θεραπεία στη χώρα σας.
•    Μπορείτε να επιλέξετε όποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης επιθυμείτε, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Για κάποιες θεραπείες (ορισμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης) μπορεί να σας ζητηθεί να λάβετε άδεια (προέγκριση) από το σύστημα υγείας της χώρας σας, πριν υποβληθείτε στη θεραπεία στο εξωτερικό.

Αν ο χρόνος αναμονής για θεραπεία στη χώρα σας είναι ιατρικά αδικαιολόγητος, τότε η εν λόγω άδεια πρέπει να σας χορηγηθεί. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να δικαιούστε ακόμη και υψηλότερο επίπεδο κάλυψης των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες θα υποβληθείτε.

Το δίκαιο της EE υποχρεώνει τους οργανισμούς ασφάλισης υγείας, τις υγειονομικές αρχές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να σας βοηθούν, ώστε να μπορείτε να ασκείτε τα δικαιώματα αυτά στην πράξη. Να πώς:

Η χώρα σας είναι αρμόδια για τις οικονομικές πτυχές της διασυνοριακής υγειονομικής σας περίθαλψης (αν έχετε δικαίωμα κάλυψης των εξάδων σας). Οφείλει επίσης να σας παράσχει κατάλληλη ιατρική υποστήριξη πριν και μετά την αναχώρησή σας.

 χώρα σας πρέπει να έχει ορίσει ένα ή περισσότερα σημεία επαφής, στα οποία μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα δικαιώματά σας, περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που δικαιούστε. Αυτά τα σημεία επαφής μπορούν επίσης να σας ενημερώσουν αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για προέγκριση πριν υποβληθείτε σε θεραπεία και να σας διευκρινίσουν τη διαδικασία με την οποία μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή, αν πιστεύετε ότι τα δικαιώματά σας δεν έγιναν σεβαστά.

Το σύστημα υγείας της χώρας σας πρέπει να σας χορηγήσει αντίγραφο του ιατρικού σας φακέλου για να το πάρετε μαζί σας στο εξωτερικό. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία σας, υποχρεούται να σας προσφέρει την ίδια ιατρική παρακολούθηση θα σας είχε παράσχει αν είχατε υποβληθεί στη θεραπεία στη χώρα σας.

Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε θεραπεία σε άλλη χώρα της EE, έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της χώρας αυτής και η θεραπεία σας θα διέπεται από τους ίδιους κανόνες και τα ίδια πρότυπα.

Η χώρα στην οποία θέλετε να υποβληθείτε σε θεραπεία θα πρέπει επίσης να έχει ορίσει ένα ή περισσότερα σημεία επαφής, στα οποία μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες για τα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας της εν λόγω χώρας και για τον τρόπο εποπτείας και ρύθμισης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά τα σημεία επαφής είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι ο πά-ροχος υγειονομικής περίθαλψης που έχετε επιλέξει έχει το δικαίωμα να παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μπορούν επίσης να σας εξηγήσουν τα δικαιώματα που έχουν οι ασθενείς στην εν λόγω χώρα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ μπορείτε να τηλεφωνήσετε, να στείλετε φαξ ή να κλείσετε προσωπικό ραντεβού. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ΕΟΠΠΥ είναι:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΟΠΥΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 39, 151 23 Μαρούσι

Γραφεία: Αποστόλου Παύλου 12, 151 23 Μαρούσι

Τηλέφωνα: 2108110700-702

Αρ. τηλεομοιοτυπίας (Fax): 2108110710

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.