Οικονομία

Βενζινάδικο πουλούσε νοθευμένα καύσιμα αλλά συνεχίζει τη λειτουργία του με δικαστική έγκριση

Βενζινάδικο πουλούσε νοθευμένα καύσιμα αλλά συνεχίζει τη λειτουργία του με δικαστική έγκριση
Τι κι αν υπάρχει ανάλυση του Χημείου του Κράτους που επιβεβαιώνει τη νοθεία καυσίμων...

Στην Ελλάδα του 2024 μια επιχείρηση μπορεί να διαθέτει στους πολίτες νοθευμένα καύσιμα και να συνεχίζει ανενόχλητη την ίδια πρακτική με την έγκριση των δικαστηρίων.

Υπόθεση που αποκάλυψε η Καθημερινή αναδεικνύει την «επιβράβευση» από τα δικαστήρια των πρακτικών των ιδιοκτητών ενός πρατηρίου καυσίμων στην ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά ανέστειλε τις αποφάσεις των φορολογικών αρχών, επιτρέποντας στο βενζινάδικο να επαναλειτουργήσει με προσωρινή διαταγή αναστολής. Οι φορολογικές αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους, δεδομένου ότι υπάρχει ανάλυση του Χημείου του Κράτους που επιβεβαιώνει τη νοθεία καυσίμων.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2024, όταν ειδικό κλιμάκιο πραγματοποίησε δειγματοληψία στο πρατήριο καυσίμων. Τα δείγματα πετρελαίου κίνησης βρέθηκαν νοθευμένα με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστό 95%. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι υπάλληλοι του πρατηρίου παρεμπόδισαν το έργο των ελεγκτών, ενώ η ΑΑΔΕ προχώρησε στη σφράγιση του πρατηρίου για δύο χρόνια.

Παρά τη σφράγιση, η επιχείρηση παραβίασε τις ταινίες ασφαλείας και συνέχισε τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα οι τελωνειακές αρχές να επέμβουν ξανά. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν μέτρα για την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων από τους διακινητές και τα διυλιστήρια σε οποιοδήποτε πρατήριο ελέγχεται από τα ίδια πρόσωπα.

Στις 19 Ιουνίου, η επιχείρηση υπέβαλε αίτηση αναστολής της απόφασης σφράγισης, ενώ στις 27 Ιουνίου εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης.

Σύμφωνα με δικηγόρους, η εκδίκαση της αίτησης μπορεί να κρατήσει 2-3 μήνες, επιτρέποντας την προσωρινή λειτουργία του πρατηρίου.

Αυτή η πρακτική των πρωτοδικείων να αναστέλλουν τις αποφάσεις των αρχών μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης είναι συνήθης, επιτρέποντας στους επιχειρηματίες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, ακόμα και όταν υπάρχουν στοιχεία νοθείας καυσίμων.