Οικονομία

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα και στους δικαιούχους εξετάζει η κυβέρνηση.

Στον εξορθολογισμό της πολιτικής επιδομάτων προχωρεί η κυβέρνηση με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να είναι σε συντονισμό.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η χορήγηση των επιδομάτων προς όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός τους προϋπολογισμός.

Η νέα παρέμβαση αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα και διαφάνεια στη διαχείριση των επιδομάτων, εξασφαλίζοντας ότι τα χρήματα θα κατευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάχρησης των κοινωνικών παροχών.

Η κυβέρνηση αρχικά από την S&P για την Ελλάδα: Νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζώνθα επανεξετάσει τα επιδόματα ώστε να καταβάλλονται στοχευμένα, με πιθανή αύξηση των ποσών για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων με μικρό εισόδημα και ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης.

Θα δημιουργηθεί μια ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος, με αυτοματοποιημένη άντληση των απαραίτητων στοιχείων από τα μητρώα πολιτών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Στη βάση αυτή θα υπάρξει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και η δημιουργία ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και υπηρεσίες.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εισαγωγή προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, με την υποχρέωση χρήσης τουλάχιστον του 50% των ποσών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα προβλέπονται επίσης κίνητρα για την αποφυγή ανάληψης μετρητών και χρήση των καρτών για ηλεκτρονικές πληρωμές.