Οικονομία

Τελευταία προειδοποίηση από την εφορία στους μεγαλοοφειλέτες

Τελευταία προειδοποίηση από την εφορία στους μεγαλοοφειλέτες Φωτογραφία: intime
Ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα αποστείλει ειδοποιητήρια σε περισσότερους από 25.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, ζητώντας τους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Οι ειδοποιήσεις θα αποσταλούν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, και οι οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται στις 31 Ιουλίου.

Στη λίστα θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιεύονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και τα συνεισπραττόμενα ποσά. Για τα νομικά πρόσωπα, θα δημοσιεύονται ο ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα ποσά.

Οι οφειλέτες έχουν δικαίωμα διόρθωσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως. Εξαιρούνται της δημοσιοποίησης οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, βρίσκονται υπό αναστολή καταβολής, έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, ανήκουν σε αποβιώσαντες ή ανηλίκους, ή ανήκουν σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Αν οι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 21 Ιουλίου, θα βρεθούν στη «μαύρη λίστα» της εφορίας και τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών γίνεται βάσει του νόμου 3943/2011, με στόχο την πίεση προς αυτούς να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 155 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην τελευταία λίστα που δημοσιοποιήθηκε υπήρχαν στοιχεία εταιρειών που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες.

Τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου σχεδιάζει να διαχωρίσει τα χρέη, διαγράφοντας οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν.