Οικονομία

Ασφάλιση οχημάτων: Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποκτούν online πρόσβαση στα στοιχεία πολιτών

Ασφάλιση οχημάτων: Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποκτούν online πρόσβαση στα στοιχεία πολιτών
Τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας που θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτούν στοιχεία για την ασφάλιση οχημάτων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) προβλέπει απόφαση.

Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριος Παπαστεργίου.

Η απόφαση αυτή καθορίζει τα ειδικότερα θέματα για την ανάπτυξη, τη λειτουργία, τη διαδικασία πρόσβασης στην υπηρεσία, τα δεδομένα που θα διατίθενται, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η ψηφιακή υπηρεσία θα αναπτυχθεί, θα συντηρηθεί και θα λειτουργεί παραγωγικά από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σκοπός της είναι να διατίθενται επιβεβαιωμένα στοιχεία στις ασφαλιστικές εταιρείες για τη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων. Η πρόσβαση στην υπηρεσία θα γίνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ασφαλιστικές εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία θα πρέπει να διαπιστευθούν από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και να λάβουν έγκριση σχετικού αιτήματός τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, αφού πρώτα ενημερώσουν και καταγράψουν την πρόθεση του πελάτη να ολοκληρώσει τη συναλλαγή με τη νέα διαδικασία. Οι πελάτες θα μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη διάθεση των στοιχείων μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr-ΕΨΠ) ή του ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων Gov.gr Wallet.

Τα δεδομένα που θα διατίθενται στις ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), το ονοματεπώνυμο, την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος, ο τύπος οχήματος, η χρήση οχήματος, ο κατασκευαστής, η εμπορική ονομασία, το χρώμα, ο κυβισμός, η φορολογήσιμη ισχύς, η ιπποδύναμη, το είδος καυσίμου, οι εκπομπές καυσαερίων, ο αριθμός επιβατών, ο αριθμός θυρών, η ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας, η ημερομηνία τελευταίας μεταβολής και η παλαιά πινακίδα κυκλοφορίας, εάν υπάρχει αλλαγή. Τα δεδομένα αυτά θα αντλούνται από διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπως του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιτελεί τον ρόλο του υπευθύνου επεξεργασίας. Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. θα λειτουργεί ως εκτελούσα την επεξεργασία. Τα δεδομένα που θα διαβιβάζονται στις ασφαλιστικές εταιρείες θα φέρουν την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διασφάλιση της ακεραιότητάς τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιτελούν τον ρόλο του αυτοτελώς υπεύθυνου επεξεργασίας για τα δεδομένα που λαμβάνουν και θα διασφαλίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς πέρα από αυτούς που περιγράφονται στην παρούσα ρύθμιση. Επιπλέον, θα τηρούν αρχείο καταγραφής λήψης στοιχείων για κάθε συναλλασσόμενο φυσικό πρόσωπο για λόγους ασφάλειας και προστασίας δεδομένων.