Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση ζητά πίσω τις επιδοτήσεις, οι επαγγελματίες παλεύουν να επιβιώσουν

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση ζητά πίσω τις επιδοτήσεις, οι επαγγελματίες παλεύουν να επιβιώσουν
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν ως κρατικές επιχορηγήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι προσθεσμίες εξοφλήσεις για όσους λογαριασμούς ρεύματος εκδόθηκαν αυτές τις ημέρες λήγουν στις 19 ή στις 23 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για όσες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν, ο πάροχος που έχουν να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα, τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν καταβληθεί όλο το ποσό που αναγράφεται στους λογαριασμούς που λαμβάνουν.

Επιχειρηματίες μιλούν στο Dnews και δηλώνουν την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση που υπογράφηκε μία μόλις ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, παρ όλο που το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως την 30.06.2024 στην έκδοση ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών με τους οποίους θα ζητούν την επιστροφή των επιδοτήσεων έλαβαν από την Πολιτεία.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι θα πουν ότι τα ποσά δεν είναι μεγάλα, αλλά για εμάς ακόμα και τα 100 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό. Μην ξεχνάτε πως έχουμε, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, τα οποία σχεδόν κάθε μήνα αυξάνονται. Είτε αυτό είναι η ενέργεια, είτε οι πρώτες ύλες. Πριν δύο εβδομάδες ανέβηκε το ΦΠΑ στον καφέ, τώρα πρέπει να επιστρέψουμε ένα ποσό από τις επιδοτήσεις, τον επόμενο μήνα σίγουρα θα βρεθεί και κάτι άλλο να πληρώσουμε», δηλώνει ιδιοκτήτης καφέ στο Dnews.

Σημειώνεται οτι τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν μπορεί να είναι απο 1 ευρώ αλλά και περισσότερα απο 300 ευρώ.

«Καλούμαστε μέσα σε μικρό διάστημα να επιστρέψουμε χρήματα την στιγμή που τα έξοδα τρέχουν αλλά τα έσοδα μειώνονται. Λόγω καλοκαιριού ο κόσμος φεύγει για διακοπές ωστόσο το κατάστημα τα ρούχα που διατηρώ στην περιοχή του Παγκρατίου πρέπει να μείνει ανοιχτό, ειδικά τώρα που είναι περίοδος εκπτώσεων.

Πραγματικά επιχειρήσεις σαν την δίκη μου αδυνατούμε να τα πληρώσουμε μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό όπου μόνο από τη χρήση του κλιματιστικού είναι πολύ ακριβώς. Αναγκαστικά θα πρέπει να κόψουμε από κάπου αλλού, αλλιώς μπορεί να μας κόψουν το ρεύμα. Έχω μιλήσει και με άλλους επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Επαγγέλματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο τζίρο την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου», αναφέρει στο Dnews ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης.

Κίνδυνος για χιλιάδες επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη οι ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες που τίθενται για την πληρωμή των «έκτακτων χρεώσεων», όπως αναγράφεται στους εν λόγω λογαριασμούς, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς οι πάροχοι προχωρούν άμεσα πλέον και με μικρές οφειλές στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.