Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή - Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή - Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Έρχονται επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, από τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς.

Μέτρα άρον άρον αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, μετά την εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, που προμηνύει αυξήσεις στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με την επιβολή έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος «σε πρώτη φάση» για τον Αύγουστο, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος έφτασε ακόμα και το 200%, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. Πού οφείλεται η εκτίναξη των τιμών και οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, από 60 έως και 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα;

Ο ένας παράγοντας είναι ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα, με συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές εκτινάσσονται το βράδυ, όταν οι ΑΠΕ έχουν μηδενική συμμετοχή, οπότε για να καλυφθεί η ζήτηση μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπάρχει αύξηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αγορά με την οποία είναι πλήρως διασυνδεδεμένη η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα οξύνουν οι βλάβες στις απαρχαιωμένες υποδομές των Βαλκανίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Η Ουγγαρία εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία, που λόγω του πολέμου έχει χάσει μεγάλο τμήμα των μονάδων παραγωγής της. Επιπλέον, αυτές τις ημέρες γίνεται συντήρηση στο καλώδιο της Ιταλίας, όπως και σε εκείνο μεταξύ Ρουμανίας- Βουλγαρίας. Σε όλα αυτά, προστίθεται τον γεγονός ότι είναι εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας.

revma1_c98a1.jpg

Εξάλλου, η Ρουμανία χρειάζεται να εισάγει ενέργεια, κάτι που καλύπτει η Ελλάδα, η οποία είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα με βάση τις συμβάσεις διασύνδεσης. Έτσι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη χονδρική τιμή του ρεύματος, σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.

revma2_469e7.jpg

Παρόλα αυτά, δεν δικαιολογούνται οι μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος, για αυτό η ΡΑΕ ξεκίνησε έλεγχο για τον τρόπο που οι εταιρείες υποβάλλουν τις προσφορές τους στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

revma3_ffaa9.jpg

Μητσοτάκης: Έκτακτος φόρος και επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για δύο μήνες, ενώ θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Αύγουστο.

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία, χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε. Αυτή είναι και μία αιτία του προβλήματος», επεσήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Έκανε λόγο για στρέβλωση της αγοράς και υπογράμμισε ότι η μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής θα «χτυπήσει» τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου αν δεν ληφθούν μέτρα. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, αυτό «δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη» για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο», ανακοίνωσε.

«Δείτε το ουσιαστικά ως μία έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών, γι’ αυτούς τους δύο μήνες, των παραγωγών», σημείωσε. «Με σκοπό να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο. Το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες», πρόσθεσε.

Αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου θα αναλύσει πώς θα επιβληθεί το τέλος και ποιο θα είναι το όφελος για τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Τονίζω ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Επιμένουμε πάρα πολύ στην ενίσχυση των διασυνδέσεων, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια όταν οι τιμές -το λέω με απλοϊκό τρόπο- είναι πιο συμφέρουσες για εμάς. Έχουμε εδώ να αντιμετωπίσουμε μία προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής, της περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα μέχρι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό…», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι θα είναι προσωρινή αυτή η «διαταραχή».