Οικονομία

Επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, ο στόχος της ΑΑΔΕ

Επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, ο στόχος της ΑΑΔΕ Φωτογραφία: Eurokinissi
Το νέο σχέδιο της εφορίας περιλαμβάνει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η μηδενική καθυστέρηση στις αιτήσεις που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες, με όλες τις επιστροφές να γίνονται γρήγορα και αυτοματοποιημένα. Το νέο σχέδιο της εφορίας περιλαμβάνει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών.

Οι κύριες δράσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν τη διεκπεραίωση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αυτοματοποιημένη αξιολόγηση αιτημάτων σε περιοδική βάση, χρήση «χρυσής λίστας» δικαιούχων για ταχύτερες επιστροφές και επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου μέσω διαλειτουργικότητας με ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ με περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, αντιμετωπίζοντας τις καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση θα συμμορφώνεται με την οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο εστιάζει στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που συχνά παρουσιάζουν καθυστερήσεις, την αντιμετώπιση της απάτης μέσω ανάλυσης κινδύνου, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και την επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στο 97% των αιτήσεων.