Οικονομία

Ο «χάρτινος Δράκος» στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ

Ο «χάρτινος Δράκος» στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ
Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου

Ένα εκτεταμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Το κύκλωμα αφορούσε 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων, οι οποίες παραποιούσαν τις αποδείξεις πωληθέντων αγαθών.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος έγινε μετά από επιχείρηση της ΑΑΔΕ με την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος», η οποία ξεκίνησε από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών που ανέφεραν ότι τα QR των αποδείξεων που είχαν λάβει ήταν πλαστά. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων και διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν το παράνομο λογισμικό.

Η πραγματική έκταση της φοροδιαφυγής από το κύκλωμα παραμένει άγνωστη καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με ενδείξεις ότι η δράση του κυκλώματος ανατρέχει έως το 2021. Ένας από τους Κινέζους υπηκόους παραδέχθηκε ότι προμήθευε το παράνομο λογισμικό έναντι οικονομικής αμοιβής, ενώ στην υπόθεση έχει επέμβει εισαγγελέας. Στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων και διακοπή της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Όταν οι καταναλωτές πλήρωναν με μετρητά, η αξία των αποδείξεων που διαβιβάζονταν στην ΑΑΔΕ ήταν μόλις το 10% της πραγματικής τους αξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι αποδείξεις ύψους 99 ευρώ διαβιβάζονταν στην ΑΑΔΕ ως 9,90 ευρώ, ενώ αυτές των 21 ευρώ ως 2,1 ευρώ. Μόνο τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε 227 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση εσόδων 3 εκατ. ευρώ στην ΑΑΔΕ.

Το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την απάτη προμηθεύονταν από έναν Έλληνα και δύο Κινέζους υπηκόους, μόνιμους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι είχαν οργανώσει τη διάθεση του λογισμικού σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις του κυκλώματος είχαν 10 ή και 15 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεγάλης κλίμακας για την κλοπή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι όσοι διαπράττουν φοροδιαφυγή, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο «Χάρτινος Δράκος» τους έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης.