Οικονομία

Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια του ευρώ - Όλα ανοικτά για το Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια του ευρώ - Όλα ανοικτά για το Σεπτέμβριο Φωτογραφία: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της τράπεζας, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση, άφησε τα πάντα ανοικτά για το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι εισερχόμενες πληροφορίες γενικά υποστηρίζουν την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Παρά την ελαφρά αύξηση ορισμένων δεικτών υποκείμενου πληθωρισμού τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο.

Η πληθωριστική επίδραση της ανόδου των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη, διατηρώντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες περιοριστικές. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές και ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές, με τον γενικό πληθωρισμό να αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, διατηρώντας τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά όσο χρειαστεί.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά στοιχεία, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.

Το χαρτοφυλάκιο του Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP) μειώνεται σταθερά, καθώς η ΕΚΤ δεν επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς λόγω Πανδημίας (PEPP) μειώνεται κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, με στόχο τον τερματισμό των επανεπενδύσεων στο τέλος του 2024. Η ΕΚΤ διατηρεί ευελιξία στις επανεπενδύσεις για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να αξιολογεί τακτικά τον αντίκτυπο των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και την αποπληρωμή τους στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, είναι έτοιμο να προσαρμόσει τα μέσα πολιτικής για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του 2% και την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες εξελίξεις στην αγορά που απειλούν τη μετάδοση της πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας την αποτελεσματική επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη βασίστηκε κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι τομείς της βιομηχανίας και των εξαγωγών παρέμειναν αδύναμοι. Η Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι επενδύσεις δείχνουν υποτονική ανάπτυξη το 2024. Σχετικά με την αγορά εργασίας, τόνισε ότι παραμένει ανθεκτική, με πιθανή αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι παραμένει υψηλός, σημειώνοντας ότι οι μισθοί αυξάνονται με υψηλό ρυθμό και ότι το κόστος εργασίας θα παραμείνει υψηλό βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μετριαστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, με τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στον στόχο κατά το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκτεταμένες συζητήσεις για τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα, με διάφορες μετρήσεις να δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλές και θα αρχίσουν να υποχωρούν το 2025 και το 2026. Επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μην υιοθετήσει ένα προκαθορισμένο μονοπάτι για τα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή και θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία.