Οικονομία

Ανάπτυξη 2,1% βλέπει για την ελληνική οικονομία το 2024 το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη 2,1% βλέπει για την ελληνική οικονομία το 2024 το ΙΟΒΕ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ωστόσο, στον εξωτερικό τομέα, το ΙΟΒΕ προβλέπει επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 2,1% το 2024, οριακά υψηλότερη από το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ.

Η ανάπτυξη αυτή θα στηριχθεί κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων κατά 14,1%, με τις πάγιες επενδύσεις να αυξάνονται κατά 9,7%, και από την ανθεκτική κατανάλωση των νοικοκυριών που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3%, ενώ η συνολική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9%.

Ωστόσο, στον εξωτερικό τομέα, το ΙΟΒΕ προβλέπει επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές σε σταθερές τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν οριακά κατά 0,4%.

Σημαντικοί κίνδυνοι προκύπτουν από τη σφιχτότερη δημοσιονομική πολιτική, την επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, τη διατήρηση του πληθωρισμού και την αυξημένη αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντικά σημεία. Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερό αλλά χαμηλό ρυθμό, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της νομισματικής σύσφιξης. Οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ για το σύνολο του έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 0,8%.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως, ενώ η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,0%. Το εξωτερικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης των εισαγωγών κατά 3,1% και της μείωσης των εξαγωγών κατά 5,7%.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό από την υπόλοιπη οικονομία για να επιτευχθεί μακροχρόνια ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Συνολικά, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της ενδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης μέσω παραγωγικών επενδύσεων σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μέσα από τη σταθεροποίηση ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου.