Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Το Οικονομικό Επιμελητήριο επικρίνει το ΥΠΟΙΚ και ζητά παράταση «τώρα»

Φορολογικές δηλώσεις: Το Οικονομικό Επιμελητήριο επικρίνει το ΥΠΟΙΚ και ζητά παράταση «τώρα» Φωτογραφία: Eurokinissi
Eκκρεμούν πάνω από 800.000 δηλώσεις

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εξέδωσε μια ομόφωνη ανακοίνωση, αντιδρώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, που έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Στην ανακοίνωση, το Επιμελητήριο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εκκρεμούν πάνω από 800.000 δηλώσεις και ο χρόνος για την ολοκλήρωσή τους, έως την προθεσμία της Παρασκευής 26 Ιουλίου, θεωρείται ανεπαρκής.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησε πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που επιβάρυνε ιδιαίτερα τους λογιστές και φοροτεχνικούς. Επιπλέον, τα απαραίτητα στοιχεία και βεβαιώσεις που οι φορείς οφείλουν να αναρτήσουν ήταν είτε ελλιπή είτε δημοσιεύθηκαν μόλις την προηγούμενη ημέρα, καθιστώντας την ολοκλήρωση των δηλώσεων ακόμα πιο δύσκολη.

Ο κ. Τσάπαλος, απαντώντας σε αιτήματα για παράταση της προθεσμίας υποβολής, δήλωσε ότι οι λογιστές «για πρώτη φορά θα έχουν χρόνο να κάνουν διακοπές», αναφέροντας ειρωνικά πως «οι γυναίκες τους γκρίνιαζαν όταν δίναμε παράταση». Αυτή η δήλωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εμπαίζει, προσβάλλει και εξοργίζει τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών, που εργάζονται εντατικά για να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις της διοίκησης.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει την σωστή απόφαση και να ανακοινώσει άμεσα παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επιπλέον, ζητά την απομάκρυνση του κ. Τσάπαλου από τη θέση του εκπροσώπου τύπου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους επαγγελματίες του κλάδου.