Οικονομία

Eurobank: Καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Eurobank: Καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 Φωτογραφία: INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Οι δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό συνέβαλαν σημαντικά στην κερδοφορία του Ομίλου.

Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 721 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σηματοδοτώντας μια σημαντική αύξηση στα οικονομικά της αποτελέσματα. Η τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα άνω των στόχων της για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση 8,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, φτάνοντας τα 1.132 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 2,83%. Επίσης, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4,7% και ανήλθαν στα 283 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 1,2%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου σημειώθηκε αύξηση 3,1%, φτάνοντας τα 457 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των δαπανών από την BNP Bulgaria, οι δαπάνες παρέμειναν σταθερές. Το οργανικό λειτουργικό κέρδος προ φόρων αυξήθηκε κατά 15,5%, φτάνοντας τα 814 εκατ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό συνέβαλαν σημαντικά στην κερδοφορία του Ομίλου, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 35,5% και να ανέρχονται σε 277 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 18,5%.Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 3,1%, ενώ η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σε 93,2%. Η κεφαλαιακή επάρκεια παρέμεινε ισχυρή με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 16,2%.

Ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Η Eurobank παρουσίασε τα ακόλουθα επιτεύγματα: Για πρώτη φορά από το 2007, η τράπεζα διένειμε μέρισμα στους μετόχους της. Μετά από διάστημα πλέον των δέκα ετών, η Eurobank ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης, τη Moody’s και την DBRS. Στην Κύπρο, γίναμε πλειοψηφών μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 55,9%, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν Τραπεζικό Όμιλο με €100 δισ. ενεργητικό. Διαθέτουμε συστημική παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις βασικές αγορές μας, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει θετικό σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και οι επενδύσεις επιταχύνονται, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης καθώς και λοιπών ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων που έχουμε θέσει για το έτος. Η ζήτηση δανείων, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του αναμενομένου.

Η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 20 σεντς, η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε στα 2,25 ευρώ, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 18,5%. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διατήρηση του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος, οδηγώντας μας στην προς τα άνω αναθεώρηση του στόχου μας για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% περίπου για το 2024.»