Οικονομία

Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή του καφέ

Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή του καφέ
Νέα αύξηση στην τιμή του καφέ λόγω του Βιετνάμ που βγαίνει η ποικιλία Robusta και από την Βραζιλία που είναι ο Arabica.

Νέα αύξηση στον καφέ ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, με πιθανότερο σενάριο ωστόσο για Σεπτέμβριο, έρχεται άμεσα. Η κατάσταση φαίνεται πως θα είναι δύσκολη και τον Αύγουστο, με τις τιμές στα προϊόντα στα σουπερμάρκετ να παραμένουν στα ύψη, μετά και τη νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο που διαμορφώνεται στο 3%.

«Από τα στοιχεία που έβγαλε εχθές η Eurostat, μας δείχνει ότι δε θα είναι καλός ο μήνας γιατί από το 2,3% που ήταν ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, εκτοξεύτηκε στο 3%. Αυτό σημαίνει νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στις υπηρεσίες, στα καύσιμα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ καθώς και με εκείνους των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, όπου

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να δούμε και τη δεύτερη αύξηση στην τιμή του καφέ και του κακάο, αλλά δεν αποκλείεται αυτή η αύξηση να έρθει νωρίτερα, μέσα στον Αύγουστο.

«Μέσα στον Σεπτέμβριο έπεται το δεύτερο κύμα αυξήσεων λόγω του Βιετνάμ που βγαίνει η ποικιλία Robusta και από την Βραζιλία που είναι ο Arabica. Θα δούμε μεγαλύτερες αυξήσεις», τονίζει.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αρκετές αυξήσεις στην τιμή του καφέ.

Εκτόξευση στο 3% από 2,5% τον Ιούνιο, κάτι που δείχνει ότι οι τιμές στην Ελλάδα ανέκαμψαν έπειτα από τρεις μήνες πτωτικής πορείας

Καμπανάκι προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού τον μήνα Ιούλιο στο 3%, όπως αποτυπώνεται στα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, από το 2,5% τον Ιούνιο, τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα ανέκαμψαν έπειτα από τρεις μήνες πτωτικής πορείας. Η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τον υψηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο, πίσω από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Εσθονία και την Κροατία.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση από την αύξηση αυτή του πληθωρισμού αλλά και της εγρήγορσης που υπάρχει ήταν και η νέα συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος χθες με την Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδος, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την ακρίβεια και τους τρόπους συγκράτησης των τιμών.

Σοβαρές προκλήσεις για την παγκόσμια αγορά καφέ

Η παγκόσμια αγορά καφέ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με τις τιμές της ποικιλίας Ρομπούστα να αυξάνονται ελαφρώς, παραμένοντας όμως κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ. Η αυξανόμενη ζήτηση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο επεξεργασίας καφέ. Η ποικιλία Java γνωρίζει αυξημένη ζήτηση, καθώς η αύξηση των ατομικών εισοδημάτων προσελκύει νέους λάτρεις του καφέ. Οι καλλιεργητές, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις καφετεριών, μπαρ και σούπερ μάρκετ, καλλιεργούν κυρίως δύο ποικιλίες. Η Αράμπικα είναι πιο δημοφιλής, ακριβή και λεπτότερη, απαιτώντας καλλιέργεια σε δροσερές περιοχές με βροχοπτώσεις πάνω από τα 1.000 μέτρα. Οι κόκκοι Ρομπούστα, αν και λιγότερο γευστικοί, είναι πιο ανθεκτικοί και χρησιμοποιούνται κυρίως σε στιγμιαίο καφέ και χαρμάνια.

Παρά ταύτα, η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Το Βιετνάμ, που παράγει περίπου το 40% της Ρομπούστα παγκοσμίως, αντιμετωπίζει σοβαρές ξηρασίες, με τον όμιλο Volcafe να προβλέπει τη χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων 13 ετών, δημιουργώντας έλλειμμα 4,6 εκατ. σάκων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων Ρομπούστα να φθάσουν σχεδόν τα 5.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις αρχές Ιουλίου, πριν υποχωρήσουν στα 4.300 δολάρια. Οι επενδυτές παρακολουθούν τη Βραζιλία με ελπίδες για καλή συγκομιδή, ενώ οι τιμές της Αράμπικα έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας φέτος.

Η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο, με προβλέψεις να δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ της γης κατάλληλης για Αράμπικα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο μέχρι το 2050, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να αναζητήσουν νέες περιοχές. Η «Παγκόσμια έρευνα για τον καφέ» προβλέπει ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά 35 εκατ. σάκους ή σχεδόν το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγής μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.