Οικονομία

Στο Τζάκσον Χολ στραμμένο το βλέμμα των αγορών

Στο Τζάκσον Χολ στραμμένο το βλέμμα των αγορών
Οι επενδυτές διεθνώς αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Fed φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει τον διατλαντικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, με τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ, να αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στην πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του στο Τζάκσον Χόλ, ο Πάουελ αναμένεται να υποδείξει ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή για τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας ωστόσο την ευελιξία της Fed να προσαρμοστεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Fed να αποφύγει μεγάλες εκπλήξεις, ενώ η προοπτική είναι να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις φέτος, καθώς και δύο επιπλέον περικοπές το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Παρότι η Fed ενδέχεται να προτιμά να μην αναφέρει δημόσια τις πολιτικές ανησυχίες, είναι πιθανό ότι αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της τους επόμενους μήνες. Η πρόσφατη παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαίτησε να έχει λόγο για τα επιτόκια και ισχυρίστηκε ότι διαθέτει «καλύτερα ένστικτα» από τα μέλη της Fed, αναδεικνύει τον κίνδυνο πολιτικής πίεσης.

Για τη Fed, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανεξαρτησία της από την πολιτική σκηνή, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά την προεκλογική εκστρατεία, ώστε οι αποφάσεις της να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Αν και η ανάμειξη στη νομισματική πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, η ανεξαρτησία της Fed παραμένει πιο ευάλωτη σε σχέση με εκείνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που καθιστά τις προσεχείς αποφάσεις της ακόμη πιο κρίσιμες.