Οικονομία

IRIS: Τέλος η προθεσμία τη Δευτέρα και μετά πρόστιμα - Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

IRIS: Τέλος η προθεσμία τη Δευτέρα και μετά πρόστιμα - Πώς γίνεται η ενεργοποίηση Φωτογραφία: PEXELS
Αντιμέτωποι με πρόστιμο θα βρεθούν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών IRIS. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Τέλος η προθεσμία για την ενεργοποίηση του IRIS από την εφορία. Αντιμέτωποι με πρόστιμο θα βρεθούν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών IRIS. Το κινητό τηλέφωνο των υπόχρεων πρέπει να είναι συνδεδεμένο με επαγγελματικό λογαριασμό.

Για τους αυτοαπασχολούμενους η ενεργοποίηση γίνεται μέσω του επαγγελματικού τους λογαριασμού, ο οποίος είναι δηλωμένος στην ΑΑΔΕ. Η προθεσμία για την ένταξη στο σύστημα λήγει τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου. Για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Μηνύματα στέλνονται από την ΑΑΔΕ σε υπόχρεους που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS). Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών».

Έως σήμερα, οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 240.000 ενεργοποίησαν το σύστημα άμεσων πληρωμών εντός της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

IRIS: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Με την υπηρεσία IRIS, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν μεταφορές χρημάτων διαθέτοντας μόνο τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη, χωρίς να γνωρίζουν τον IBAN.

Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής, αυτός που λαμβάνει τα χρήματα, ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500€. Η υπηρεσία προσφέρεται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Βασικό είναι κανείς να έχει «κατεβάσει» στο κινητό του την εφαρμογή της τράπεζας για την οποία επιθυμεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία.

Alpha Bank

Στην εφαρμογή myAlpha Mobile και ακολουθήστε τα βήματα.

- Στο κεντρικό μενού επιλέξτε «IRIS Payments» και στη συνέχεια ξανά «IRIS Payments»

- Κυλήστε την οθόνη προς τα αριστερά 3 φορές.

Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέξτε:

-Λογαριασμό χρέωσης – τον λογαριασμό από τον οποίο θα μεταφέρετε χρήματα.

-Λογαριασμό πίστωσης – τον λογαριασμό στον οποίο θα σας μεταφέρουν χρήματα.

-Τον τρόπο που θέλετε να σας βρίσκουν – πώς θέλετε να σας στέλνουν χρήματα, με το κινητό ή το email σας.

Πατήστε το κουτάκι για να συμφωνήσετε με τους όρους χρήσης και στη συνέχεια πατήστε «Ενεργοποίηση Υπηρεσίας».

Τράπεζα Πειραιώς

Μέσω του winbank mobile app, επιλέγετε «IRIS πληρωμή με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ από το menu «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» και δηλώνετε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που επιθυμείτε να δέχεστε πληρωμές.

Εναλλακτικά, μπορείτε και μέσω του winbank web banking, από την επιλογή «ΑΓΟΡΕΣ / ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια «Διαχείριση IRIS Πληρωμής με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ».

Μπορείτε να εγγραφείτε ως ιδιώτης και ως ελεύθερος επαγγελματίας/ατομική επιχείρηση, με αναγνωριστικό στοιχείο τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για προσωπική χρήση ή το ΑΦΜ σας για επαγγελματική χρήση, απλά επιλέγοντας τον κατάλληλο τραπεζικό λογαριασμό για κάθε περίπτωση.

Εθνική Τράπεζα

Η ενεργοποίηση του IRIS Payments γίνεται μέσα από την εφαρμογή NBG Mobile Banking, όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά.

Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μεταβαίνοντας στο Προφίλ > Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο >Συνδεδεμένο προϊόν: Επιλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να συνδέσετε με την υπηρεσία IRIS Payments.

Eurobank

Η υπηρεσία IRIS Payments ενεργοποιείται κατά την πρώτη σύνδεση στο Eurobank Mobile App.

Ωστόσο, εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία κάποια άλλη στιγμή, από την Αρχική οθόνη πατάτε το κουμπί ΝΕΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε:

IRIS Payments ή Τις επαφές σας – Επιλέγετε την επαφή που θέλετε και στη συνέχεια πατάτε το κουμπί IRIS Online Payments.

Εναλλακτικά, από το Προφίλ σας επιλέγετε: Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις Συναλλαγών > IRIS Payments ή Επαφές – Επιλέγετε την επαφή που θέλετε και στη συνέχεια πατάτε το κουμπί IRIS Online Payments.

Εάν αργότερα θελήσετε να συνδέσετε άλλον λογαριασμό στο IRIS Payments, επιλέξτε από το Προφίλ: Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο > Συνδεδεμένο προϊόν.

# TAGS