Οικονομία

Μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα

Μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Πάνω από το 29,6% των επιχειρήσεων αυτών δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 22,5% τα διαθέσιμα αρκούν μόλις για έναν μήνα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ, καθώς το 37,8% αυτών αναφέρει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί πλήρως.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 55,9% των μικρών επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση της ρευστότητάς τους, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομική τους πορεία είναι χειρότερες σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 14,3 μονάδες, φτάνοντας στις 49,6 μονάδες, από τις 63,9 στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αποτυπώνοντας την αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω της πληθωριστικής κρίσης.

Περισσότεροι από 6 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν επιδείνωση της ρευστότητας τους, με τις ατομικές επιχειρήσεις να πλήττονται περισσότερο (60,9%). Στους τομείς της μεταποίησης και της βιοτεχνίας, μόνο το 17,2% των επιχειρήσεων έχει ταμειακά διαθέσιμα για πάνω από έξι μήνες, ενώ στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 17,8% και 18,6%. Σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο τομέας της εστίασης, με το 30% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κεφάλαια.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το 56,2% των επιχειρήσεων κατέγραψε κερδοφορία το 2023, ελαφρώς βελτιωμένο ποσοστό σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, μόνο το 34,1% πραγματοποίησε επενδύσεις, με τις περισσότερες από αυτές να είναι μικρής κλίμακας, καθώς το 56,2% των επενδύσεων δεν ξεπέρασε τα 5.000 ευρώ.