Οικονομία

JP Morgan: Απίθανο ένα Grexit και με ΣΥΡΙΖΑ

JP Morgan: Απίθανο ένα Grexit και με ΣΥΡΙΖΑ JP Morgan: Απίθανο ένα Grexit και με ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: JP Morgan: Απίθανο ένα Grexit και με ΣΥΡΙΖΑ
JP Morgan: Απίθανο ένα Grexit και με ΣΥΡΙΖΑ Σε σημερινή της έκθεση, η JP Morgan, τονίζει πως θεωρεί εξαιρετικά μικρή μια πιθανότητα Grexit ακόμη και αν προκύψει διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει, πως οι εκλογές αναμένεται να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μια κυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει επίπτωση στην οικονομία, συμπληρώνει, προβλέποντας ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει χαμηλότερα την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,7% για το 2016.

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan δίνουν μόνο 5% πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη ενώ παράλληλα ο κορυφαίος οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου, David Aserkoff, κρατά ουδέτερη θέση για την Ελλάδα εν όψει των εκλογών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και οι μετοχές θα ανακάμψουν, με την αγορά να προεξοφλεί -σύμφωνα με τα CDS- πιθανότητα χρεοκοπίας 62%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, όπως υψηλή είναι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 10%, με άνοδο 3,5% από το Σεπτέμβριο. 

Ο οίκος θεωρεί επίσης απίθανο σενάριο και την διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας. 

Το βασικό σενάριο του οίκου για τις τράπεζες, σε πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συμφωνία με την τρόικα και η "χαλάρωση" της στάσης του κόμματος του Αλ. Τσίπρα σε κάποιους τομείς - κλειδιά. "Ο πολιτικός θόρυβος το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει την πορεία ανάκαμψης του κλάδου", τονίζει, προσθέτοντας πάντως πως μετά το 2015 τα πράγματα αναμένεται να ομαλοποιηθούν.