Οικονομία

Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, στα ύψη οι τιμές των τροφίμων Φωτογραφία: Jakub Zerdzicki /Pexels
Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες ένδυση-υπόδηση (6,5%) και στέγαση (5,5%).

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανέβηκε στο 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Αύγουστο του 2024 κατέγραψε αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023 δεν παρουσίασε καμία μεταβολή. Ο μέσος ΔΤΚ για το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2023 - Αυγούστου 2024 σημείωσε άνοδο 2,9%, σε σύγκριση με το 5,5% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη περίοδο.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες ένδυση-υπόδηση (6,5%) και στέγαση (5,5%). Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στις τιμές τροφίμων, με το ελαιόλαδο να είναι 49,1% ακριβότερο, ενώ τα δημητριακά και τα ψάρια έχουν αυξηθεί κατά 11,2% και 11,3% αντίστοιχα. Στο φυσικό αέριο, οι αυξήσεις αγγίζουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% περισσότερο. Επίσης, το πακέτο διακοπών παρουσίασε αύξηση 7,2%, και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%.

Στις αναλυτικές κατηγορίες, καταγράφεται αύξηση 2,8% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω ανόδου στις τιμές βασικών ειδών όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο και τα νωπά ψάρια. Στην ομάδα ένδυση-υπόδηση η αύξηση έφτασε το 6,2%, ενώ στην κατηγορία της στέγασης καταγράφεται άνοδος 5,5%, λόγω αυξήσεων στα ενοίκια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στις υπηρεσίες υγείας (3,1%), μεταφορές (1,5%) και επικοινωνίες (0,4%). Στην εκπαίδευση, η αύξηση είναι της τάξης του 3,5%, ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια καταγράφουν άνοδο 6,6%. Αντίθετα, οι τιμές στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού μειώθηκαν κατά 0,9%, με μείωση κυρίως στα είδη άμεσης κατανάλωσης.