Οικονομία

«Ψαλίδι» στα φορολογικά πρόστιμα έως 50% από την 1η Οκτωβρίου – Ποιους αφορά

«Ψαλίδι» στα φορολογικά πρόστιμα έως 50% από την 1η Οκτωβρίου – Ποιους αφορά
Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν ειδοποιήσεις για φόρους και πρόστιμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις επιβαρύνσεις έως και κατά 50%, εάν υποβάλουν εγκαίρως τροποποιητικές δηλώσεις, εμφανίζοντας τα κρυφά εισοδήματα και πληρώνοντας τον πρόσθετο φόρο.

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, τίθεται σε ισχύ μια νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που προσφέρει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να διευθετήσουν ανοιχτές υποθέσεις με την εφορία και να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Η διαδικασία αυτή αφορά όσους παραδεχθούν παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, όπως η απόκρυψη εισοδημάτων ή άλλες παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα κυμαίνονται από 25% έως 50%, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ο φορολογούμενος αποφασίζει να συνεργαστεί.

Τα πρόστιμα που μπορούν να μειωθούν αφορούν κυρίως περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Οι ποινές επιβάλλονται ως ποσοστά από 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες δηλώσεις ή από τις διαφορές φόρου που εντοπίζονται σε τροποποιητικές δηλώσεις. Οι ελεγκτές επιβάλλουν επίσης πρόστιμα για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω ανακριβών δηλώσεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ, το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% του φόρου που δεν δηλώθηκε.

Οι μειώσεις των προστίμων διαμορφώνονται ως εξής:

- 50% μείωση: Εάν ο φορολογούμενος παραδεχτεί τις παραβάσεις μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και πριν από την προθεσμία υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων ή τροποποιητικών δηλώσεων, μετά από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

- 40% μείωση: Εάν η παραδοχή γίνει μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου και όσο διαρκεί η προθεσμία για άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

- 30% μείωση: Εάν ο φορολογούμενος παραδεχτεί τις παραβάσεις μετά την κοινοποίηση απόφασης της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας για σιωπηρή απόρριψη και όσο διαρκεί η προθεσμία για άσκηση προσφυγής σε διοικητικό δικαστήριο πρώτου βαθμού.

- 25% μείωση: Εάν ο φορολογούμενος προσφύγει δικαστικά και η παραδοχή γίνει μέχρι την παραμονή της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας συζήτησης της υπόθεσης στο δικαστήριο.
Μετά τη μείωση του προστίμου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει το 25% της συνολικής οφειλής εντός τριών ημερών από την αποδοχή της αίτησης, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά, η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί και σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης.