Οικονομία

«Πάγωμα» στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εξετάζει η κυβέρνηση

«Πάγωμα» στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εξετάζει η κυβέρνηση Φωτογραφία: eurokinissi
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει προτάσεις για την αναστολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα.

Οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόστηκαν πριν από τρία χρόνια, ενώ οι εμπορικές τιμές έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Μια πιθανή νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις, θα αποτελέσουν συμπληρωματικό μέτρο στο στεγαστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο αναλύθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας ακινήτων μέχρι το 2025, μέτρα που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2019 και συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στα νεόδμητα διαμερίσματα, φτάνοντας το 10,7%.

Στα παλαιότερα διαμερίσματα η αύξηση ανήλθε στο 8,3%. Ανά γεωγραφική περιοχή, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις μεγάλες πόλεις και 10,4% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν ελαφρώς κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του 2008, αν και από το 2017, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς, έχουν αυξηθεί κατά 69%. Στην Αττική, η αύξηση φτάνει το 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 78%.