Οικονομία

Τι ισχύει με τα 5 ευρώ για ένα πιτόγυρο - Τι θα κρίνει την τιμή του

Τι ισχύει με τα 5 ευρώ για ένα πιτόγυρο - Τι θα κρίνει την τιμή του
«Ράδιο αρβύλα» αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά η είδηση πως το «πιτόγυρο» θα φτάσει τα 5 ευρώ. Τι ανατιμήσεις θα σημειωθούν και από που εξαρτώνται; Πόσο στοιχίζει αυτήν την περίοδο η πίτα και το σουβλάκι;

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς η τιμή αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 3,30 με 3,40 ευρώ (πίτα γύρος) και τα καλαμάκια από 2 με 2,20 ευρώ. Οι τιμές στις πλατφόρμες λόγω των προμηθειών αυξάνονται ελάχιστα.

Ο κ. Ανδρέας Ανδριανάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής εξηγεί αναλυτικά στο Dnews τι ισχύει με τις τιμές στην πίτα και στο σουβλάκι.

WhatsApp_Image_2024-09-19_at_1.07.49_PM_2_0ef4c.jpeg

«Κάθε χρόνο λένε ότι το σουβλάκι θα φτάσει στα 5 ευρώ, από πριν ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν. Η λογική λέει όσο δεν πιέζονται οι επαγγελματίες με το κόστος αγοράς και το εργασιακό, τα προϊόντα παραμένουν στις ίδιες τιμές. Για παράδειγμα αν γίνει κι άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού και συμπαρασύρουν το μη μισθολογικό κόστος αναγκαστικά θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές. Θα γίνουν μόνο κάποιες μικρές ανατιμήσεις της τάξεως των 20 λεπτών, όχι παραπάνω. Ο μέσος όρος είναι 3,30 με 3,40 ευρώ. Βρίσκεις πίτα με 3 ευρώ, με 3,50 και με 3,70 ευρώ, ανάλογα την περιοχή και τα ενοίκια. Καταρχήν δεν έχει πάει ένας μέσος όρος 4 ευρώ πως θα πάμε στα 5 ευρώ. Εμείς ως ομοσπονδία ζητάμε πάντα να κρατάμε τις τιμές κάτω για να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει. Καλή ποιότητα και χαμηλότερο ποσοστό κέρδους. Σύμφωνα με τις αγορές και τα έξοδα η τιμή για το σουβλάκι είναι σε καλό επίπεδο».

Όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με την πανώλη, αυτό επηρεάζει κάποιες ταβέρνες, κυρίως χασαποταβέρνες.

«Είχαν μία αύξηση, αλλά οι περισσότεροι αντικατέστησαν το αρνί με κατσίκι και μοσχαρίσια μπριζόλα. Βέβαια πλέον δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και τα πράγματα ξανά μπαίνουν σε κανονική ροή», αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης.

WhatsApp_Image_2024-09-19_at_1.07.49_PM_1_500dd.jpeg

Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια καθώς και οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα ενοίκια οδήγησαν στις ανατιμήσεις του τελικού προϊόντος, λένε ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων, σημειώνεται πως τα 5 ευρώ είναι καθαρά αισχροκέρδεια.

«Προφανώς και έχουμε αυξήσεις τις τιμές τον τελευταίο χρόνο κατά 0,20 λεπτά περίπου. Δηλαδή τώρα αν έρθεις στο μαγαζί για να κάτσεις να φας, είτε το πάρεις στο χέρι, είτε παραγγείλεις κατευθείαν σε εμάς η τιμή είναι στα 3,40 ευρώ. Μέσω της πλατφόρμας που συνεργαζόμαστε η τιμή πάει στα 3,60 ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι δικό μας κέρδος. Σίγουρα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες όπου σημειώνονται αυτά τα χρόνια, συν τους υπαλλήλους λογαριασμούς, θα το αυξήσουμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο κατα 0,10 ή 0,20 λεπτά, ανάλογα με τα έξοδα. Όχι όμως 5 ευρώ. Αυτό είναι κοροϊδία και αισχροκέρδεια και δεν μπορώ να καταλάβω την λογική που θα το κάνεις κάποιος επιχειρηματίας γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι να χάσει πελάτες», υπογραμμίζει ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στην Αθήνα.