Οικονομία

Σήμερα οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Σήμερα οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα
Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, όπου θα εξεταστεί η διαδικασία του placement της Εθνικής.

Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην απόφαση να διαθέσει περίπου το 10% από το συνολικό 18,39% που κατέχει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, με την πρόθεση να διατηρήσει το υπόλοιπο 8,39%. Το ποσοστό αυτό, που αποτελεί τη μοναδική συμμετοχή του κράτους σε συστημική τράπεζα, μπορεί να αυξηθεί στο 12%, αναλόγως της ζήτησης. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, όπου θα εξεταστεί η διαδικασία του placement της Εθνικής.

Η JPMorgan, που λειτουργεί ως σύμβουλος για τη διάθεση, αναμένεται να ξεκινήσει διερεύνηση της αγοράς, με στόχο να αξιολογήσει την προθυμία των επενδυτών και την τιμή διάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν τις απαιτούμενες δεσμεύσεις και δεν θα προβούν σε trading της μετοχής. Πηγές αναφέρουν πως η JPMorgan έχει ήδη εκφράσει την πεποίθηση ότι η αγορά είναι σε θέση να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.

Αυτή η εκτίμηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από το ΤΧΣ, ενόψει της λήξης της θητείας του στο τέλος του 2024. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της διερεύνησης της αγοράς θα δείξει αν η διάθεση του 10% θα επηρεάσει την τελική τιμή διάθεσης. Η διαδικασία του placement αναμένεται να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο να έχει ήδη υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το placement θα περιλαμβάνει συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διατεθεί μέρος του ποσοστού και σε ιδιώτες επενδυτές, αν και οι πιθανότητες φαίνεται να είναι περιορισμένες. Παρά την πρόσφατη πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στα 7,18 ευρώ, η μετοχή εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αναλυτές να εκτιμούν την τιμή-στόχο πάνω από τα 10 ευρώ.

Στελέχη με γνώση των διεργασιών αναφέρουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των αγορών και βελτιώνοντας την αποτίμηση της μετοχής.