Οικονομία

«Σφίγγει» ο έλεγχος της αγοράς καυσίμων

«Σφίγγει» ο έλεγχος της αγοράς καυσίμων
Τα μέτρα που εφαρμόζονται το τελευταίο εξάμηνο στον τομέα των πετρελαιοειδών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φαίνεται να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της αγοράς καυσίμων.

Η αυστηροποίηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παρατυπιών στα πρατήρια καυσίμων, με την αποτροπή φαινομένων φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της νομιμότητας των συναλλαγών.

Η άμεση αναφορά παραβάσεων στην ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με τη διακοπή της διάθεσης καυσίμων και την απόσυρση σημάτων και εξοπλισμού από παραβατικά πρατήρια, έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την άμεση αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται και δημοσιοποιούνται έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανονισμούς, ενώ η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των διυλιστηρίων και της ΑΑΔΕ έχει συμβάλει στη βελτίωση της διαφάνειας.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο, η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων από την ΑΑΔΕ στον τομέα της αγοράς καυσίμων έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα παραδείγματα δράσης, τα οποία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των νέων κανονισμών.

Σε αρκετές περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων, η ΑΑΔΕ επέβαλε την άμεση διακοπή της διάθεσης καυσίμων και την απόσυρση των σημάτων και των αντλιών από τις εταιρείες εμπορίας, καθώς τα πρατήρια αυτά δεν είχαν εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η αναστολή λειτουργίας μεγάλου πρατηρίου σε περιοχή της Αττικής, το οποίο προμηθευόταν καύσιμα χωρίς να διαθέτει νόμιμα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που εντοπίστηκαν παραβάσεις όπως η μη τήρηση στοιχείων φορολογικού μητρώου και άδειας λειτουργίας, αρκετά πρατήρια στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης δέχθηκαν πρόστιμα και απαγορεύτηκε προσωρινά η εμπορική τους δραστηριότητα μέχρι την πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Στις ίδιες περιπτώσεις, οι εταιρείες εμπορίας που συνεργάζονταν με αυτά τα πρατήρια αποσύρθηκαν, σύμφωνα με τις εντολές της ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ έλαβε επίσης αποφασιστική δράση σε περιπτώσεις όπου πρατήρια δεν επέτρεπαν τον έλεγχο δειγμάτων καυσίμων, γεγονός που οδήγησε σε αυστηρά πρόστιμα και τη δημοσιοποίηση των παραβάσεων, με απώτερο στόχο την παραδειγματική τιμωρία και αποτροπή παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον. Οι ενέργειες αυτές, που περιλαμβάνουν αυστηρές κυρώσεις και αναστολές αδειών, έχουν αυξήσει το επίπεδο συμμόρφωσης της αγοράς καυσίμων, όπως δείχνουν τα στατιστικά της ΑΑΔΕ