Οικονομία

Τα SOS για τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκμίσθωσης αυτοκινήτων – Παραδείγματα

Τα SOS για τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκμίσθωσης αυτοκινήτων – Παραδείγματα
Η εγκύκλιος απαντά σε σχετικά ερωτήματα και καθορίζει τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματα των εν λόγω επιχειρήσεων σχετικά με την έκπτωση του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις δαπάνες τους.

Νέα εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποσαφηνίζει τη φορολογική μεταχείριση και τον συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες εκμίσθωσης επιβατικών ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων με οδηγό, όπως αυτές παρέχονται από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων (ταξί).

Η εγκύκλιος απαντά σε σχετικά ερωτήματα και καθορίζει τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματα των εν λόγω επιχειρήσεων σχετικά με την έκπτωση του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις δαπάνες τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παροχή υπηρεσιών εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτου με οδηγό θεωρείται ως υπηρεσία μεταφοράς προσώπων, γεγονός που επιτρέπει την υπαγωγή της σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Η παροχή αυτής της υπηρεσίας πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η προκράτηση του αυτοκινήτου με σύμβαση ολικής μίσθωσης διάρκειας τουλάχιστον τριών ωρών. Για τα νησιά της Ελλάδας (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) κατά την τουριστική περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης μειώνεται σε 30 λεπτά. Αυτό διασφαλίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία διαχωρίζεται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ταξί, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες με κόμιστρο χωρίς να ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί.

Η ελάχιστη αμοιβή για τις υπηρεσίες αυτές έχει επίσης καθοριστεί: 90 ευρώ για μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον τριών ωρών και 40 ευρώ για μισθώσεις διάρκειας μισής ώρας, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες δικαιούνται να εκπίπτουν τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις δαπάνες που συνδέονται με την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση των οχημάτων, καθώς και τις δαπάνες καυσίμων, συντήρησης, επισκευής, μίσθωσης και γενικά τα έξοδα που σχετίζονται με τη λειτουργία των ΕΙΧ αυτοκινήτων. Η έκπτωση του ΦΠΑ επιτρέπεται, ακόμη και αν τα οχήματα χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μίσθωσης με ή χωρίς οδηγό, βάσει των προβλέψεων του άρθρου 30, παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ. Εξαίρεση από το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ ισχύει γενικά για τις δαπάνες αγοράς επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, αλλά στην περίπτωση που τα οχήματα χρησιμοποιούνται για εμπορικές δραστηριότητες μεταφοράς προσώπων (π.χ. μίσθωση με οδηγό), η εξαίρεση δεν ισχύει.

Παραθέτουμε παραδείγματα σχετικά με το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει τις σχετικές δαπάνες των επιχειρήσεων.

Παράδειγμα 1

Ένα τουριστικό γραφείο στην Αθήνα προσφέρει τη δυνατότητα εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτου με οδηγό για τρεις ώρες, ώστε να μεταφέρει τουρίστες από το ξενοδοχείο τους σε διάφορα αξιοθέατα της πόλης. Το γραφείο συμφωνεί με τον πελάτη για μια σύμβαση ολικής μίσθωσης διάρκειας τριών ωρών, με το συνολικό κόστος της μίσθωσης να ανέρχεται στα 150 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το γραφείο θα επιβάλει ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή 13% στο συνολικό ποσό της μίσθωσης, δηλαδή ο ΦΠΑ θα ανέρχεται στα 19,47 ευρώ. Επίσης, το γραφείο έχει δικαίωμα να εκπέσει τον ΦΠΑ που πλήρωσε για τη συντήρηση του οχήματος, τα καύσιμα, και τη μίσθωση του αυτοκινήτου, μειώνοντας έτσι το φορολογικό του βάρος.

Παράδειγμα 2

Σε ένα τουριστικό νησί (π.χ. στη Σαντορίνη), ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων προσφέρει υπηρεσίες εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτου με οδηγό για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ένας πελάτης επιθυμεί να νοικιάσει αυτοκίνητο με οδηγό για μία μετακίνηση διάρκειας 45 λεπτών, ώστε να τον μεταφέρει από το λιμάνι στο ξενοδοχείο του. Για τη συγκεκριμένη μίσθωση, η σύμβαση ορίζεται με ελάχιστη διάρκεια μισής ώρας και η χρέωση είναι 50 ευρώ. Ο ΦΠΑ θα υπολογιστεί στο μειωμένο συντελεστή 13%, δηλαδή ο ΦΠΑ θα είναι 5,75 ευρώ. Το γραφείο μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει τις δαπάνες καυσίμων, συντήρησης και άλλες λειτουργικές δαπάνες του οχήματος.

Παράδειγμα 3

Μια εταιρεία ταξί στην Αθήνα, που έχει συστήσει συνεταιρισμό, αποφασίζει να εκμισθώσει ΕΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό για την μεταφορά πελάτη σε προορισμό εκτός Αττικής. Η μίσθωση αυτή διαρκεί τέσσερις ώρες και συμφωνείται η αμοιβή να είναι 200 ευρώ. Η εταιρεία ταξί θεωρείται ότι παρέχει υπηρεσία μεταφοράς προσώπων, και επομένως ο ΦΠΑ θα υπολογιστεί με τον μειωμένο συντελεστή 13%, δηλαδή ο ΦΠΑ θα ανέρχεται στα 23 ευρώ. Η εταιρεία ταξί θα μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις δαπάνες του αυτοκινήτου, όπως η αγορά, η συντήρηση και τα καύσιμα.