Οικονομία

Η κρίση στην αγοράς τέχνης πλήττει τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s

Η κρίση στην αγοράς τέχνης πλήττει τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s
Στην καρδιά της κρίσης της αγοράς τέχνης βρίσκεται ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s και ο ιδιοκτήτης του, Πάτρικ Ντραΐ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικό χρέος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα τελευταία χρόνια ο Sotheby’s επωφελήθηκε από την άνθηση της αγοράς τέχνης, με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η αγορά τέχνης έχει πλέον ανατραπεί, και ο Ντραΐ καθυστερεί τις πληρωμές σε μεταφορείς, συντηρητές έργων τέχνης και ακόμη και στους ίδιους τους υπαλλήλους του. Μάλιστα, πρώην και νυν εργαζόμενοι του οίκου ανέφεραν ότι πληρώθηκαν με υποσχετικές επιστολές αντί για κανονικό μισθό πριν από λίγους μήνες.

Το χρέος του Sotheby’s έχει εκτιναχθεί στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο πριν την εξαγορά του από τον Ντραΐ. Τα ομόλογα του οίκου σημείωσαν δραματική πτώση το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την πτώση των πωλήσεων και την αρνητική επίδραση των υψηλών επιτοκίων στη ρευστότητα και τα έσοδα του οίκου.

Ως σανίδα σωτηρίας, ο Sotheby’s εξαρτάται πλέον από μια συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την πώληση μεριδίου του οίκου στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι. Η συμφωνία αυτή ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, αλλά η ολοκλήρωσή της αναμένεται να πάρει αρκετούς μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Sotheby’s, Τσαρλς Στιούαρτ, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα σχόλια για την οικονομική κατάσταση του οίκου. Τόνισε ότι η ανάκαμψη των ομολόγων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με το Αμπού Ντάμπι δείχνει πως ο Sotheby’s παραμένει βιώσιμος, ενώ η επένδυση του Αμπού Ντάμπι θεωρείται ένδειξη εμπιστοσύνης προς την εταιρεία.

Η μείωση των πωλήσεων έργων τέχνης ήταν αναμενόμενη, καθώς δύο πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η οικονομία της Κίνας παρουσιάζει επιβράδυνση. Ταυτόχρονα, τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός των τελευταίων δυόμισι ετών έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος εμπορίας έργων τέχνης. Οι συνθήκες αυτές έχουν πλήξει όχι μόνο τον Sotheby’s αλλά και πολλές μικρές γκαλερί, οι οποίες πλέον αδυνατούν να πουλήσουν τα έργα σύγχρονων και συχνά άγνωστων καλλιτεχνών στα οποία είχαν επενδύσει.