Οικονομία

Στη Βουλή η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου

Στη Βουλή η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου Φωτογραφία: ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ θα καταβάλει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου την επόμενη δόση προς την γαλλική εταιρεία Nexans.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, σύμφωνα με το κείμενο συμφωνίας που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η Λευκωσία έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για τη μετοχική είσοδο στο έργο Great Sea Interconnector, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, παρά την επιβεβαίωση της πρόθεσης συμμετοχής, παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας due diligence. Αυτό αφήνει το ζήτημα της συμμετοχής ανοιχτό, με περαιτέρω λεπτομέρειες να αναμένονται στο μέλλον, καθώς η Κυπριακή κυβέρνηση προχωρά τις διαβουλεύσεις για το στρατηγικής σημασίας ενεργειακό έργο.

Η συμφωνία δεν εισάγει νέες πληροφορίες σε σχέση με τα γνωστά δεδομένα, αλλά επίσημα κλείνει ένα πολύμηνο ζήτημα και ανοίγει τον δρόμο για την επανεκκίνηση του έργου. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ θα καταβάλει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου την επόμενη δόση προς την γαλλική εταιρεία Nexans.

Παράλληλα, ψηφίζεται απόψε τροπολογία που προβλέπει τον επιμερισμό 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει οποιαδήποτε επιβάρυνση προκύψει για τους Έλληνες καταναλωτές σε περίπτωση που, λόγω ανωτέρας βίας ή γεωπολιτικού κινδύνου, όπως ο τουρκικός παράγοντας, το έργο της διασύνδεσης μπλοκαριστεί.

Η συμφωνία επικεντρώνεται σε τρία κύρια σημεία: τη λήψη πολιτικών και ρυθμιστικών αποφάσεων, τη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου. Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εγκρίνει τη διάθεση έως 125 εκατ. ευρώ μέσω του ΑΔΜΗΕ, που θα κατανέμεται σε ετήσιες δόσεις για την επιδότηση των κυπριακών λογαριασμών ρεύματος από το 2025 έως το 2029. Επιπλέον, η Λευκωσία δεσμεύεται να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο έργο, μετά την ολοκλήρωση του due diligence, και να παράσχει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Στον τομέα του γεωπολιτικού ρίσκου, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας επιμερισμού κόστους, με την Ελλάδα να καλύπτει επιπλέον 13% του κόστους για τους Έλληνες καταναλωτές, βάσει τροπολογίας που ψηφίζεται σήμερα.