Οικονομία

Έρχονται ραβασάκια της εφορίας για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται ραβασάκια της εφορίας για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας Φωτογραφία: SOOC
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία και την εφορία με τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε η φορολογική διοίκηση η διαδικασία βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2019 ξεκινά στις 27 Νοεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που χρωστούν τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος θα λάβουν ειδοποιήσεις για να τα πληρώσουν.

Ωστόσο, πριν προχωρήσει η βεβαίωση των οφειλών, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν την εικόνα του οχήματός τους στο σύστημα της εφορίας, εάν υπάρχει κάποιο λάθος. Για παράδειγμα, αν το όχημα έχει πωληθεί, κλαπεί ή βρίσκεται σε ακινησία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει αυτά τα στοιχεία μέσω της εφαρμογής myCar. Για να κάνουν αυτή τη δήλωση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να μπουν στο σύστημα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 και να επισυνάψουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κατάσταση του οχήματος.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν διορθώσουν την εικόνα του οχήματος εγκαίρως, η εφορία θα βεβαιώσει τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μαζί με τα πρόστιμα. Ακόμα και μετά την βεβαίωση των οφειλών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα για να αποδείξουν ότι δεν οφείλουν τέλη, και τότε η εφορία θα διαγράψει την οφειλή.

Επιπλέον, εάν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος πιστεύει ότι η βεβαίωση των τελών είναι λανθασμένη, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση στα διοικητικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον νόμο.

Παράδειγμα

Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου, το οποίο το 2019 δηλώθηκε σε ακινησία, καθώς δεν το χρησιμοποιούσε και είχε καταθέσει πινακίδες, ωστόσο, στο σύστημα της εφορίας εμφανίζεται ότι χρωστάει τέλη κυκλοφορίας για το 2019, γιατί για κάποιο λόγο δεν καταχωρήθηκε σωστά η ακινησία του οχήματος.Θα λάβει ένα email από την εφορία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, που θα του λέει ότι υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας για το 2019. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, μπορεί να μπει στην εφαρμογή myCar με τους κωδικούς Taxisnet και να δηλώσει ότι το όχημά του ήταν σε ακινησία το 2019.

Θα πρέπει να επισυνάψει ένα αποδεικτικό, όπως η απόδειξη κατάθεσης των πινακίδων. Αν το κάνει αυτό εγκαίρως, η εφορία θα δει τη δήλωσή του και θα διορθώσει την εικόνα του οχήματός του στο σύστημα, διαγράφοντας τα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Αν δεν κάνει καμία ενέργεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, τότε στις 27 Νοεμβρίου 2024 θα βεβαιωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο που αναλογεί. Ακόμα και τότε, όμως, θα έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει τα σωστά δικαιολογητικά για να διαγραφούν οι οφειλές, αλλά πλέον θα χρειαστεί να το κάνει μέσω της εφορίας.

NETWORK