Οικονομία

Πως οι συμπληρωματικές δηλώσεις παρατείνουν την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων – Παραδείγματα

Πως οι συμπληρωματικές δηλώσεις παρατείνουν την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων – Παραδείγματα
Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για το 2018. Οι κλήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε υποθέσεις που σχετίζονται με την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, τα οποία ερευνάται αν είναι εικονικά.

Καθώς απομένουν 70 ημέρες για την προθεσμία παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων του 2018, χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο έτος. Οι κλήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε υποθέσεις που σχετίζονται με την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, τα οποία ερευνάται αν είναι εικονικά.

Βάσει της νομοθεσίας οι φορολογούμενοι έχουν 20 ημέρες για να απαντήσουν από τη στιγμή που θα τους κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση. Το χρονικό αυτό περιθώριο θεωρείται κρίσιμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ελεγχόμενους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την τεκμηρίωση πιθανών λαθών ή παραλείψεων.

Το πρόβλημα που προκύπτει αφορά την ερμηνεία του νόμου για την παράταση της παραγραφής σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Σύμφωνα τη νομοθεσία, εάν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της παραγραφής, η παραγραφή παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο. Ωστόσο, ο νόμος 4646/2019 εισάγει μια κρίσιμη διάταξη, ότι η παράταση ισχύει μόνο για το ζήτημα που αφορά η τροποποιητική δήλωση. Αυτή η διάταξη προκαλεί ανησυχίες στους φορολογούμενους και τους λογιστές τους.

Πολλοί φορολογούμενοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ελέγχους ή καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της παραγραφής. Παρόλο που η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μπορεί να μειώσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, η διαδικασία απαιτεί προσοχή. Η αποδοχή των αποτελεσμάτων του ελέγχου μπορεί να μειώσει τα πρόστιμα κατά 50%, αλλά παρατείνει τον έλεγχο για τουλάχιστον ένα έτος.

Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα:

-Ένας επιτηδευματίας, μετά από έλεγχο της εφορίας, διαπιστώνει ότι είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια το 2018 που επηρέασαν τις δηλώσεις ΦΠΑ. Υποβάλλει τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ τον Νοέμβριο του 2024, λίγες εβδομάδες πριν την παραγραφή της υπόθεσης. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κώδικα, η παραγραφή παρατείνεται για ένα έτος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, αλλά μόνο για τον ΦΠΑ. Επομένως, αν υπήρχαν προβλήματα και σε άλλες φορολογικές δηλώσεις (π.χ. εισοδήματος), αυτές δεν θα παραταθούν με την ίδια τροποποιητική δήλωση.

-Ένας φορολογούμενος έχει ήδη δεχθεί ειδοποίηση από την εφορία για έλεγχο στις δηλώσεις του 2018. Στον έλεγχο αυτό προκύπτει ότι υπάρχουν ζητήματα τόσο με τις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και με τη φορολογία εισοδήματος. Αν επιλέξει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση μόνο για τον ΦΠΑ, η παραγραφή θα παραταθεί μόνο για αυτόν, ενώ οι υποθέσεις εισοδήματος θα κλείσουν με την παραγραφή στις 10 Δεκεμβρίου 2024. Αντίθετα, αν επιλέξει να μην υποβάλει καμία τροποποιητική δήλωση, ενδέχεται να εκτεθεί σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα ζητήματα που έχει ήδη εντοπίσει ο έλεγχος.

-Ένας ελεύθερος επαγγελματίας διαπιστώνει ότι το 2018 είχε υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος λόγω αβλεψίας στη λήψη κάποιων παραστατικών. Αν υποβάλει τροποποιητική δήλωση για το εισόδημα τώρα, στα τέλη του 2024, η παραγραφή για το εισόδημα θα παραταθεί για ένα έτος. Ωστόσο, εάν η εφορία εντοπίσει πρόσθετα ζητήματα στον ΦΠΑ, αυτά δεν θα επηρεαστούν από την τροποποιητική δήλωση για το εισόδημα, και ο έλεγχος για το ΦΠΑ θα λήξει με την παραγραφή του Δεκεμβρίου 2024.

-Ένας επιχειρηματίας, μετά από έλεγχο, αποφασίζει να αποδεχθεί τα ευρήματα της εφορίας και υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις για το 2018. Σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αν αποδεχθεί τα αποτελέσματα του ελέγχου, μπορεί να μειώσει τα πρόστιμα κατά 50%. Ωστόσο, αυτή η αποδοχή παρατείνει τον έλεγχο για τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος, και η παραγραφή δεν θα ισχύει πλέον για τις ελεγχόμενες υποθέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.