Οικονομία

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ Φωτογραφία: UNSPLASH
Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,61%.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,61%, ενώ το Μπρέντ κατέγραψε επίσης αύξηση 3,42%, φτάνοντας τα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού, σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές σχετικά με τη σταθερότητα των πετρελαϊκών αποθεμάτων στη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση έγινε ως αντίποινα στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο. Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη, με τους πολίτες να καταφεύγουν σε καταφύγια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ και προειδοποίησε το Ιράν για σοβαρές συνέπειες εάν συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες.

Η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου αποδίδεται στην αβεβαιότητα για ενδεχόμενες διακοπές στις προμήθειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή. Δεδομένου ότι το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση ή αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας τις διεθνείς αγορές ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία. Η ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ασταθείς, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.