Οικονομία

Πάνω από τα 2.670 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή του χρυσού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Πάνω από τα 2.670 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή του χρυσού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή Φωτογραφία: UNSPLASH
Ο χρυσός έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ο χρυσός ανέβηκε στιγμιαία πάνω από τα 2.670 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι τιμές του χρυσού αναμένεται βραχυπρόθεσμα να κινηθούν ανοδικά λόγω της σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός, που θεωρείται παραδοσιακά ένα από τα πιο σταθερά επενδυτικά μέσα σε περιόδους κρίσης, πιθανότατα θα συνεχίσει να ενισχύεται όσο η σύγκρουση εξελίσσεται και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, οι επενδυτές ενδέχεται να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο, με τις τιμές να κινούνται πάνω από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, εάν υπάρξει εκτόνωση των εντάσεων, οι πιέσεις στις τιμές του χρυσού μπορεί να υποχωρήσουν, αν και το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή θα συνεχίσει να στηρίζει τη ζήτηση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά. Η άνοδος των τιμών του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά οφείλεται σε έναν συνδυασμό αισιόδοξων προβλέψεων της αγοράς για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, συνεχιζόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, και ισχυρών αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Οι τεχνικές και θεμελιώδεις αναλύσεις υποστηρίζουν αμφότερες τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του χρυσού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης εάν οι τρέχουσες οικονομικές τάσεις διατηρηθούν.